Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Кількість студентів-контрактників на Прикарпатті зросла втричі: статистика

Порівняно з минулим роком кількість студентів платної форми навчання в Україні зросла майже на 40%. Якщо говорити про студентів-чоловіків, то показник виріс на 82%. На Прикарпатті студентів-чоловіків на контракті побільшало втричі.

Пише Інформатор із посиланням на видання “Наші Гроші”.

За даними МОН в Україні зросла кількість студентів віком 30-50 років. Мова йде про десятки тисяч чоловіків, які вирішили здобути вищу освіту, адже, згідно з законом, статус студента гарантує відстрочку від мобілізації в період воєнного стану.

Вартість навчання сьогодні становить у середньому трохи більше 20 тис. грн, а умови для вступу минулого року значно спростили, особливо для контрактників. На деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа.

Такою можливістю у 2022/2023 навчальному році скористалися не менше 85 тис. чоловіків призовного віку, свідчить аналіз редакції “Наші гроші. Львів”. Враховуючи середню вартість року навчання (20,8 тис. грн), додатковий дохід українських університетів можна оцінити у 1,7 млрд грн.

Серед вузів, які лідирують за кількістю студентів-контрактників, опинився й Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу. Тут стало на 406% більше чоловіків із бажанням отримати вищу освіту. Високі показники також у Луцького національного технічного університету (+442%), Національного лісотехнічного університету України (+606%), Львівського національного університету природокористування (+616%), Української академії друкарства (+754%). У Чернівецькому торговельно-економічному інституті контрактників побільшало у 12 разів, це 1134%.

У МОН повідомили, що це не проблема, бо якщо військове командування потребуватиме студентів, то мобілізація буде. Зараз, коли вони не потрібні, ці чоловіки можуть отримувати додаткову освіту, пояснив генеральний директор передвищої освіти.

Читайте також: Вибори ректора Університету нафти й газу: хто перемагає | оновлено

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору