Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Причина смерті: українець”: у Франківську відкрили виставку “Комунізм = рашизм”

Сьогодні, 27 квітня, у центрі Івано-Франківська відкрили виставку “Комунізм = рашизм”. Мета виставки — показати паралелі між злочинами комуністів і сучасної росії. 

Пише Інформатор.

Завідувачка відділу Архіву національної памʼяті Світлана Старовойт розповіла про те, що виставку створили на основі архівних матеріалів. “Українське суспільство потребує додаткової інформації. Потребує через різні причини. Найперше через те, що за період Радянського Союзу інформація такого роду замовчувался, спотворювалася і вживалося багато заходів, щоби вона просто не доходила до широкого загалу“, — каже пані Світлана.

Вона також додала, що війна — частково наслідок того, що українці не переосмислили наше минуле й не зробили з нього висновків. “Незважаючи на назву цієї держави, яка є нашим сусідом на сході, незважаючи на різні уряди, які там керують, сутність її залишається однакова і ця сутність полягає в тому, що вона може існувати щасливо і добре тільки тоді, коли нас немає. Вони це підтверджують щоразу: в 20-х і 30-х роках це був Голодомор, у повоєнні роки — знищення наших повстанців. Зараз продовжується те саме і вони не бачать різниці в тому, хто перед ним. Тут є землероби, тут є вчителі, тут є творці, науковці. Немає різниці“, — розповідає Світлана Старовойт.

На виставці представлено 13 історій: 12 — паралелі, які включають двох героїв, із сьогодення й із минулого, а тринадцята — історія мисткині Любові Панченко, яка пережила комунізм, проте, на жаль, не пережила окупацію Бучі.

Івано-Франківськ — двадцять перше місто, яке приймає виставку. Більше світлин — у нашому матеріалі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору