Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Як обрати банк, щоб відкрити рахунок для ФОП

Протягом 2022 року, попри війну та невизначеність, українці продовжували активно реєструвати ФОП. Так, за даними платформи Опендатабот, протягом року загалом з’явилося понад 203 тисячі підприємців. Тож наразі в країні обліковується близько 2 мільйонів ФОПів.

Розповідає Інформатор.

При цьому багатьом новим ФОПам для початку діяльності потрібен банківський рахунок: законодавство прямо забороняє використовувати для підприємницької діяльності звичайні рахунки фізичної особи, а лише готівковими розрахунками в сучасній економіці бізнес вже не побудуєш.

Ті, хто вже мав досвід реєстрації ФОП звертали увагу, що одразу після повідомлення про успішне створення запису про новий ФОП, на телефон підприємця приходить з десяток повідомлень від різних банків з пропозицією відкриття рахунку для ФОП. Нічого протизаконного у цих розсилках немає – фінустанови беруть дані з відкритих джерел. Але чи слід погоджуватися не першу-ліпшу пропозицією і рушати до банку за рахунком?

На що звернути увагу при відкритті рахунку ФОП

Прості універсальні рішення, що їх пропонують більшість банків, на жаль, не завжди відповідають потребам підприємця. Для невеличкої кав’ярні їх, звісно, вистачить. А от що робити, якщо запланована діяльність пов’язана із операціями з іноземною валютою? За прикладом ходити далеко не треба: будь-який дизайнер на фрілансі чи програміст знає, як це працювати на закордонних замовників. Отже щонайменше для таких випадків потрібен валютний рахунок для ФОП. Бажано у банку, який не триматиме валютну виручку тижнями на перевірках.

Отже, перше, на що слід звернути увагу при відкритті рахунку для ФОП – набір послуг, що входить до пакету РКО. Він має містити максимум потрібних підприємцю фінансових послуг за конкурентну ціну. Краще – взагалі безкоштовно.

Ціна має значення

Більшість банків пропонують відкриття рахунку ФОП безкоштовно, чимало з них навіть не беруть щомісячної платні за його обслуговування, проте це не означає, що така пропозиція справді вигідна. Обов’язково звертайте увагу на вартість послуг всередині “безкоштовного пакету”. Яка комісія встановлюється за перерахування коштів з рахунку ФОП на інші рахунки? Скільки коштуватиме операція із зняття готівки з рахунку? Яка комісія за валютообмінні операції та чи є можливість знімати готівкову валюту з рахунку?

Відповіді на ці питання вкрай важливі при ухваленні рішення про відкриття рахунку ФОП. Адже саме на цих послугах більшість банків і отримує прибуток від ведення рахунку підприємця та компенсує відсутність абонплати.

У випадку ФОП має значення навіть вартість виписок та довідок про стан та рух коштів по рахунку. Адже без цих документів підприємець не зможе отримати кредит чи грант. А їх для подачі заявок до кількох банків та установ може знадобитися досить багато.

Офіс під рукою

Не менш важливе і розташування найближчого до вас відділення. Дуже бажано, щоб банк, в якому ви плануєте відкрити рахунок ФОП, мав відділення в зоні досяжності. Більшість питань, звісно, наразі можна вирішити онлайн. Подати документи, засвідчені електронні підписом, можна поштою, перерахувати кошти за допомогою клієнт-банку, вартість якого має входити в базовий пакет РКО для ФОП, або навіть у мобільному застосунку. А от за корпоративною карткою все одно доведеться їхати до відділення, та й готівку в інтернеті не знімеш.

З питань реклами звертайтесь на електронну адресу informator.ivanofrankivsk@gmail.com

або за телефоном +38 (096) 989 60 87.

Нагору