Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Хто отримав премію імені Василя Стефаника цього року

Учора, 3 травня, відбулося засідання комісії з призначення щорічної премії імені Василя Стефаника в галузі літератури. Таємним голосуванням члени журі обрали переможців цього року.

Пише Інформатор із посиланням на пресслужбу Івано-Франківської ОДА.

Кандидатури, допущені до II туру голосування, обговорювали 10 членів комісії з призначення премії. Жвава дискусія розгорнулася щодо кандидатів на премію, зокрема щодо книги “Назустріч смерті” молодої кулеметниці й поетеси Оксани Рубаняк.

Книгу Тетяни П’янкової “Вік червоних мурах” (номінація “Проза”) зняли з голосування, оскільки вона вже відзначена літературною премією імені Миколи Гоголя у березні цього року. За правилами премії імені Василя Стефаника, її не можуть здобути твори, які вже були відзначені іншими преміями або державними нагородами.

Книгу Клічака Василя “Сорочка Геракла” також зняли з голосування через невідповідність номінації “Твори або роботи, що популяризують творчість Василя Стефаника і написані письменниками, котрі проживають за межами області”. Так, із 407 сторінок поетичної збірки лише 8 стосуються Василя Стефаника. Також відсутні рецензії чи відгуки на книгу.

У номінації “Поезія” на премію претендували Власта Власенко (Ковалюк Богдана), Василь Гостюк та Оксана Рубаняк, у номінації “Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)” – Аделя Григорук.

У номінації “Поезія” лауреатом премії імені Василя Стефаника обрано авторку Власту Власенко (Богдана Ковалюк).

У номінації “Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)” – Аделю Григорук.

Богдан Футерко запропонував створити окрему літературну премію імені Марка Боєслава задля підтримки творчих доробків наших військових та ветеранів. Цю пропозицію підтримали більшість членів комісії.

Читайте також: В Івано-Франківську нагородили лауретів обласної премії імені Ярослава Лукавецького

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору