Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“100 років на екрані”: у Франківську показали документальну кінохроніку міста

Сьогодні, 5 травня, на Палаці Потоцьких відбувся показ документальної хроніки Івано-Франківська від 1917 до 2017 року.

Пише Інформатор.

Хроніка складається із архівних світлин та відео. Автор проєкту розповідає, що проєкт почався тоді, йому потрібні були кадри Станіславова у період Польщі для одного пластунського проєкту, проте знайти їх не вдавалося ні у вільному доступі, ані в закордонних архівах.

Тарас Зень пригадує, що плівка Станіславова часів 1944 року знайшлася у росії, проте згодом виявилося, що така ж плівка зберігається у фонді Івано-Франківського краєзнавчого музею. Отримати її для оцифрування вдалося тільки після газетної публікації. Пошуки продовжувалися й станом на 2012-2013 року кадри 1944 року все ще були найдавнішими в колекції.

Ще 80 секунд запису випадково знайшли у німому фільмі про Буковину. Ці три кадри з 1917 року і є найстарішими в презентованій хроніці. Фільм “Моє місто 100 років на екрані” був створений у 2017 році.

Із тих пір знайшли ще 4 важливі відео: три відео з німецької окупації, а також Петлюра й Пілсудський на вокзалі. Їх можна знайти у відкритому доступі за запитом “Оцифрований Франківськ”.

Читайте також: На палаці Потоцьких – виставка репродукцій давніх поштівок

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору