Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Маємо зробити все, щоб подолати бар’єри” — у Франківську пройшла конференція до Дня боротьби за права осіб з інвалідністю

Сьогодні, 5 травня, в Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю провели конференцію “Безбар’єрна Україна”.

Розповідає Інформатор.

Захід розпочали з молитви та презентації “Довідника безбар’єрності”, що був створений за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Довідник мультиформатний, зі шрифтом Брайля, QR-кодами та перекладом українською жестовою мовою. Аналітичну та технічну підтримку надавала громадська організація “Безбар’єрність”, упорядниця довідника — Тетяна Касьян, ілюстраторка — Ольга Дегтярова.

Друковану версію довідника було презентовано ще в жовтні 2022 року, електронну можна переглянути за посиланням. Він пояснює, чому не можна лише обмежуватися пандусами, якщо ми хочемо жити у безбар’єрному світі, а також чому правила спілкування дуже важливі. Електронний довідник постійно оновлюється та доповнюється. Після повномасштабного вторгнення у “Довіднику безбар’єрності” з’явився новий спеціальний розділ “У воєнний час”, а потім — “Етика взаємодії в періоди стресу”.

“Наш принцип — людина в центрі всього. Ми відправляємо людей на протезування і створюємо Національну програму психічного здоров’я, щоб кожен за потреби міг отримати відповідні послуги. Ми відновлюємо країну, щоб після нашої перемоги люди мали кращі можливості”, — коментувала раніше Олена Зеленська.

Також на конференції обговорили практичний посібник — “Альбом безбар’єрних рішень”. Він на прикладах ілюструє як наші міста можуть стати кращими для тих, хто має особливі потреби і хто потребує реабілітації. Альбом складається з 4 розділів, що мають рекомендації з урахуванням воєнного часу. Альбом стане в нагоді архітекторам, проєктувальникам, держслужбовцям, активістам тощо. Мета посібника — показати шлях створення комфортного функціонального середовища, пріоритетність рішень та правильність використання ресурсів.

Далі на конференції відбулася панельна дискусія за участі представників влади міста та області. Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук підписала Декларацію про підтримку Національної стратегії створення безбар’єрного розвитку в Україні до 2030 року.

Очільниця зазначила, що обласна адміністрація підтримує і щодня докладатиме зусиль, щоб втілити стратегію в життя. Для цього вже почали ремонтні роботи в 480 комунальних закладах та відкрили 52 ЦНАПи. Наступне завдання — реабілітація всіх потерпілих від війни, якою планують займатися на Прикарпатті.

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору