Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Краще запобігти, ніж лікувати: чим небезпечна хвороба Лайма

Бореліоз – інфекційне захворювання, яке може вражати шкіру, суглоби, серце й центральну нервову систему. Також бореліоз схильний до хронічних рецедивів. Він особливо небезпечний влітку, адже інфекцію переносять кліщі. 

Пише Інформатор із посиланням на The Pharma Media.

Захиститися від цієї інфекції можна, якщо відлякати кліща-переносника репелентом та прикритися від нього одягом, коли перебуваєте на природі.

Хвороба Лайма (бореліоз) відноситься до бактеріальних інфекцій, спровокованих патогенними видами мікроорганізму Borrelia burgdorferi. Збудник бореліозу проживає у шлунково-кишковому тракті кліщів (іксодових, але не тільки) й потрапляє в кров людини через укус зараженої комахи.

Види-переносники бактерій роду Borrelia живуть на всій території Європи й на теренах Північної Америки. В Україні найпоширенішими видами небезпечних кліщів є Ixodes ricinus (собачий кліщ) та Ixodes persulcatus (тайговий кліщ).

У разі зараження хворобою Лайма важливо вчасно почати лікування, щоб уникнути ускладнень. Нерідко помилковий результат лабораторного тесту не дозволяє розпочати лікування вчасно. Через це захворювання стає хронічним. Крім цього, хвороба позначається й на стані серця та суглобів.

Причини невчасної діагностики такі: укус кліща-носія бактерії Borrelia може залишитися непоміченим, а також симптоми цієї інфекції настільки різноманітні, що часто спантеличують медиків.

Найпоширенішим проявом хвороби Лайма (до 90% заражень) є класична мігруюча еритема, відома також як кільцева мігруюча еритема, кліщова мігруюча еритема, хронічна мігруюча еритема: це характерні “румʼяні” плями, що розливаються на шкірі специфічними “концентричними” колами. Від червоного центру йде бліде коло й переходить у чітко виражене почервоніння біля периферії. Вони зʼявляються на першій стадії захворювання, яка може тривати від 2 до 32 днів після укусу кліща-переносника.

Еритема поступово видозмінюється та збільшується у розмірах, тож якщо не діагностувати її вчасно, лікування ускладнюється. Після розвʼязання еритеми у місці її локалізації приблизно у половини всіх пацієнтів відзначається лущення шкіри, яке зберігається від кількох днів до трьох тижнів. У ряді випадків на шкірі відзначається гіперпігментація, яка зазвичай проходить протягом кількох місяців.

Інші ж симптоми досить різноманітні: хворобу Лайма легко переплутати з іншими захворюваннями, як системний вовчак, розсіяний склероз, фіброміалгії та численними вірусними інфекціями.

Більш точні серологічні дослідження, покликані виявити в крові специфічні антитіла, теж іноді підводять. На жаль, за допомогою цих досить сучасних методів не завжди вдається поставити діагноз: багато з таких тестів дають помилково-негативний результат, тобто вказують на відсутність інфекції, хоча вона вже “просочилася” в кров.

У деяких пацієнтів розвиваються неврологічні симптоми (приблизно через 6-12 тижнів з моменту інфікування). Згідно зі статистикою європейських інфекціоністів, основним ускладненням хвороби Лайма, яке реєструється в Європі, є нейробореліоз: цей розлад центральної нервової системи проявляється у 10-20% інфікованих пацієнтів. (Для порівняння, у Сполучених Штатах – артрит.) Вважається, що характер ускладнень бореліозу залежить від виду збудника цієї інфекції: в Америці та Європі вони різняться.

Можливі такоє грипоподібні симптоми та втома, які, як правило, минають після нетривалого курсу антибіотикотерапії. Однак якщо бореліоз не лікувати або затягнути призначення антибактеріальних препаратів, це може призвести до розвитку хронічної хвороби Лайма: її прояви вже нагадують синдром хронічної втоми або навіть симптоми тяжких неврологічних захворювань.

Хорошою профілактикою хвороби Лайма буде акарицидний засіб, який варто брати з собою, а також закритий одяг під час відпочинку на природі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору