Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Банки повернуть блокування рахунків українців через борги | що про це відомо

В Україні банки повернуть блокування рахунків своїх клієнтів через борги. 6 травня зміни в законі набрали чинності. 

Повідомляє Інформатор.

З 2 березня 2022 року діяла постанова КМУ “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану”. Її ввели за указом президента. Розпорядження мало діяти до призупинення або скасування воєнного стану. Згідно з ним було заборонено арештовувати банківські рахунків українців, якщо вони були винні фінустанові менше ніж 100 тисяч грн.

Зміни в закон № 3048-IX, що внесла Верховна Рада, дозволяють клієнтам-боржникам (фізичним особам) користуватися коштами з арештованого рахунку, але у розмірі не більше двох мінімальних зарплат (13 400 грн) у місяць. Для юридичних осіб цей ліміт складає п’ять мінімальних зарплат (33 500 грн). Ці кошти можна витратити тільки для виплати заробітної плати співробітникам, сплати податків та зборів. Аби розблокувати ліміти, слід звернутися до виконавця, який потім надсилає фінустанові постанову на зняття арешту.

На повернення арештів рахунків боржників відреагував співзасновник monobank Олег Гороховський. Це торкнеться приблизно 436 тисяч клієнтів Монобанку.

“Дуже шкода, але ми нічого не можемо із цим зробити. Усі банки його виконуватимуть”, – написав він. 

Прессекретар ПриватБанку Олег Серга не виключив, що в “Приваті” таких боржників буде понад 500 тисяч.

“Банки лише виконують доручення, надані державним чи приватним виконавцем. Банки ніяк не могли й не можуть впливати на процес. Держава давно працювала над його пришвидшенням. Але ми маємо розуміти, що понад 90% таких арештів стосуються невеликих сум. Насамперед штрафів по ПДР”, – сказав він.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору