Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатці “крадуть” електроенергію: цього року зафіксували вже 128 випадків

За три місяці цього року на Прикарпатті виявили 128 випадків крадіжки електроенергії. Найбільше інцидентів зафіксували у побутових споживачів.

Розповідає Інформатор з посиланням на “Прикарпаттяобленерго”.

Найбільше випадків крадіжок виявили за цей квартал у Яремчанській, Калуській та Коломийській дільниці. Переважно споживачі самовільно підключаються поза приладами обліку, використовують магніти, щоб зупинити лічильники, не ставлять пломби. Минулого року збитки від такої “економії” склали більше 6 млн гривень.

До слова, минулоріч на Прикарпатті зафіксували 546 випадків крадіжок світла. Якщо зазвичай платити менше за електроенергію хотіли підприємства і розважальні комплекси, то зараз тенденція змінилася на мешканців житлових будинків.

Начальник відділу аналізу та енергоаудиту Богдан Витвицький ділиться:

“У людей із меншим рівнем достатку крадіжок ми практично не фіксуємо. Прості пенсіонери, люди з меншим рівнем достатку практично не порушують Правил роздрібного ринку електричної енергії. Як правило, до крадіжок вдаються досить заможні люди, або люди із середнім достатком. Простий пересічний громадянин розуміє, що за порушення буде відповідати перед законом. Для громадян же, які мають бізнес, це допустима доля ризику. Вони свідомо йдуть на цей ризик, думаючи, що уникнуть відповідальності”. 

Енергетики пояснюють, що споживачам, у яких виявляють крадіжку, роблять донарахування. Для цього є відповідні алгоритми. І в більшості випадків  суми донарахування за викрадену електроенергію є досить значними.

“Згідно ст. 188 Кримінального кодексу України крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без засобів обліку (якщо використання засобів обліку обов’язкове) дорівнює штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А дії, що спричинюють зміну показів засобів вимірювальної техніки (використання постійних магнітів, високочастотних генераторів тощо), в тому числі умисне пошкодження засобів обліку в будь-який інший спосіб неминуче приведуть і до кримінальної відповідальності за розкрадання електроенергії та виправних робіт строком до 2 років”, – йдеться на сайті “Прикарпаттяобленерго”.

Читайте також: “Не ведіться на фейки, вимкнень світла не буде”, — “Укренерго” коментує ажіотаж у соцмережах

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору