Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатських аграріїв попереджають про клопів, що загрожують посівам озимих зернових культур

Після проведених обстежень встановлено, що із місць зимівлі розпочався переліт шкідливих клопів на посіви озимих зернових культур. 

Пише Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Прикарпаття.

Небезпеку становлять маврський, ягідний та гостроголовий клопи. Як зазначають спеціалісти управління фітосанітарної безпеки ГУ “Держпродспоживслужби” в Івано-Франківській області:

“Надалі клопи поступово розселятимуться на всіх площах зернових колосових та завдаватимуть шкоди рослинам, зумовлюючи їх відставання у рості й розвитку, передчасне пожовтіння, білоколосість. Пошкодження рослин дорослими клопами під час виходу в трубку негативно впливає на кількісні показники врожайності”.

Якщо клопів у фазу розвитку вихід в трубку побільшало — експерти рекомендують проводити обробки інсектицидами. При цьому важливо знати, що за прохолодної погоди комахи перебувають у нижніх ярусах травостою, у вузлах кущення рослин, щілинах під грудочками ґрунту. Обробку хімзасобами радять проводити за таких умов:

  • тиха безвітряна погода;
  • ранкові та вечірні години.

Не менше як за три доби про час та місце проведення обробки необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, жителів та пасічників, на оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору