Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Допомогти тим, хто пережив окупацію або втратив рідних: у Франківську пройшов тренінг для переселенців

Упродовж 17-18 травня в Івано-Франківську проходив тренінг на підтримку ВПО від 30 років. Мета — допомогти пережити травми війни.

Розповідає Інформатор.

Участь у тренінгу взяли 15 учасниць, яких навчали різним практикам, аби допомогти пережити травматичний досвід, краще зрозуміти себе та навколишніх. Усі учасниці мали різний досвід, але навчання були націлені на тих, хто зазнав вимуеного переміщення, окупації, відчув на собі бойові дії чи втратив близьких.

До слова, дводенний тренінг провели в рамках програми “Єднання заради дії”, яка впроваджується IREX в Україні. Як зазначає регіональна представниця програми Христина Шовкопляс:

“Наше ментальне здоров’я потребує постійного відновлення та підтримки, тому саме такі тренінги допомагають отримати успішні кейси для самовідновлення, а також ґрунтовну базу задля того, щоб самому надалі організовувати групи самопідтримки. Учасниці були дуже активні та відкриті. Особливо позитивно відреагували на практичні вправи. Впевнена, що кожна з них надалі ділитиметься отриманими знаннями і обов’язково приєднається до наших наступних тренінгів в межах програми”. 

Під час навчання учасниці вчилися розрізняти свої емоції, відчуття та почуття, ділилися причинами виникнення негативних переживань та емоцій. Потім разом з кваліфікованими тренерками вчилися їх вгамовувати. Також ознайомилися з вправами, які допомагають опановувати свої емоції, особливо такі, як страх, гнів, тривожність. Це вправи “Заземлення”, “Дерево”, “Метелик2, “Лімбічне дихання” тощо. Виконуючи їх, можна буквально за декілька хвилин покращити свій стан.

Також учасниці дізнавалися як долати стрес і панічні атаки. Наприкінці отримали сертифікати, що свідчать про отримання ними певних знань та практичних навичок. Тепер учасниці зможуть створювати власні групи психологічної самопідтримки та спробувати себе в ролі тренерів. Це не буде професійною роботою психолога, а лише проведення зустрічей групами по 5-7 осіб.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору