Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську відкрили дошку пам’яті історика та музеєзнавця Петра Арсенича

Сьогодні, 21 травня, в Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку культурно-просвітнього діяча, історика-музеєзнавця, етнографа та заслуженого працівника культури Петра Арсенича.

Розповідає Інформатор.

Петро Арсенич народився в селі Нижній Березів, що на Косівщині, 1934 року. Його батьки брали участь в Українській революції, а матір заарештували, щоб вислати в Сибір. Але вона померла від побоїв. Тоді в Петра Арсенича залишились батько і двоє сестер.

У 1949 році став членом ОУН, а потім був відрахований з Коломийського педагогічного училища через те, що не захотів записуватися у комсомол. Потім вступив до Київського університету імені Тараса Шевченка і закінчив його за спеціальністю “Історик-музеєзнавець”.

Петро Арсенич почав працювати в Станіславському краєзнавчому музеї, де долучився до пошуково-дослідницької роботи. Почав читати курс археології у Станіславському педагогічному інституті, але згодом був звільнений через “прояв українського буржуазного націоналізму”.

З 70-х років почав писати дослідження про уродженців Прикарпаття, які було репресовані радянського владою. Для цього вивчив архіви Києва, Львова, Івано-Франківська та москви, опитав сотні людей по всій країні. Як результат – вийшла серія статей про українських січових стрільців і воїнів УПА. Наприкінці 80-х став одним з засновників обласного і міського Товариств української мови імені Т. Шевченка “Просвіта”, “Меморіалу” ім. Василя Стуса, Народного руху України, товариства краєзнавців ім. Івана Франка.

З 2005 до 2009 був головою Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” ім. Т. Шевченка. Був лауреатом численних премій.

Помер 20 березня 2017 року через важку хворобу. Похований на кладовищі села Нижній Березів. Дошку Петру Арсеничу відкрили в будинку, де проживав краєзнавець, за адресою вул. Мазепи, 28.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору