Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Дністер” таки вийшов із берегів: власники готелю показали засклену колонаду

Реставрація готелю “Дністер” розпочалася у 2016 році. До повномасштабної війни, у 2021 році франківці виходили на протест, адже реставрація виявилася радше реконструкцією й про відновлення автентичного вигляду будівлі не йшлося. Однією з основних претензій активістів була засклена колонада з боку вулиці Шевченка, яку сьогодні побачили містяни. 

Реакцію влади й активістів дослідив Інформатор.

Міський голова Івано-Франківська в 2021 році то запевняв, що реконструкцію не підтримує: “Готель “Дністер” має право на існування. Готель – це добре, але засклення колонади – зле, я його не підтримую. Я не підтримую псування історичної спадщини та переписування історії, якщо воно дійсно має місце. Тому ми вимагаємо в Державної архітектурної будівельної інспекції перевірку всіх документів та взагалі законності перебудови готелю як реконструкції. До речі, проект реконструкції розроблявся на Львівщині, а погоджувався Києвом. Підтвердження додаю. Звертаюся також до пана Мирослава Бойка з проханням зупинити всі дії зі скління “Дністра”, доки не буде проведена відповідна перевірка ДАБІ щодо цього об’єкта”, то нагороджував готельєра Мирослава Бойка відзнакою “Міць і гордість міста”: “За високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю з розбудови економіки територіальної громади міста та з нагоди відзначення 70-річного ювілею з дня народження нагородити відзнакою міського голови “Міць і гордість міста”.

Сьогодні на брифінгу Руслан Марцінків описав свою позицію так: “Я не розумію, чому громадськість апелює саме до міста, якщо дозвільні документи дають зовсім інші люди, тобто обласна державна  адміністрація і Держархбудконтроль Києва. Щодо розіскління я неодноразово звертався до пана Бойка. Але це є воля його виконати цю річ, яку він домовлявся з громадськими активістами. Тому я ще раз звертаюся до пана Бойка по можливості розісклити даний прохід для того, аби мешканці могли ним користуватися. І громадськості… більш активніше відстоювати права, а не займатися політикою”. 

Член виконкому Орест Кошик зазначив, що не варто звинувачувати у всьому міську владу: “Від початку епопеї навколо готелю Дністер, а це десь з 2017 року, були приписи та протоколи міського ДАБІ, неодноразові звернення архітектури до власників готелю, створена комісія, результатом роботи якої був висновок про безпідставність здійснення робіт із заскління підколонного простору готелю. Організовували і круглі столи із залученням активних представників громади та представників готелю, які чітко запевняли, що склопакети будуть демонтовані. Така позиція була оприлюднена ними і через ЗМІ. Однак, власники готелю не дотрималися свого слова. В рамках чинного законодавства не так важко обійти вимоги органу місцевого самоврядування, а дозвільну документацію оформити через інші державні структури”.

Громадськість у Фейсбуці реагує неоднозначно. Так, Ростислав Хабурський пише: “Перейшли Рубікон. Дороги назад вже немає. Тепер маємо вимагати тільки повного повернення до автентичного вигляду. Те що колони залишать подавали як такий собі “компроміс” – залишаємо все як є, але прохід залишаємо. Громаду кинули. Тепер справедливо вимагати повернути все як було до початку робіт“. “Остаточно розполовинили будинок з вул. Шевченка… Цікаво, а глядацька зала в Народному домі жива? Чи теж осучаснено знищена. А в ній приймався історичний документ про створення Західно Української республіки ! І чи буде взагалі існувати Народний Дім #1! Сумно…“, – додає Леся Соколовська. Богдан Шеремет не погоджується: “Ну принаймі скажіть, де у нас щось відреставрували чи реконструювали краще? На що рівнятись?

Інформатор продовжує слідкувати за ситуацією.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору