Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Горгани й світлини від фотографа митрополита Шептицького: у Франківську презентували новий туристичний маршрут

Сьогодні, 29 травня, у Франківську презентували 25 фотографій, більшість із яких зробив етнограф і фотохудожник Ярослав Коваль у той період, коли був фотографом митрополита Андрея Шептицького.

Розповідає Інформатор.

Ці фотографії з різних фондів, ми їх збираємо про всьому Львову й не тільки Львову. Ярослав Коваль був дуже щедрою людиною, він дуже багато фотографій роздавав. Зараз ті люди радо йдуть на контакт, дають свої колекції на оцифрування. Думаю, багато тих фотографій ляже в новий альбом, який ми готуємо до 115-річчя з дня народження Ярослава Коваля 16 грудня 2023 року“, — розповідає Роман Метельський, голова Українського фотографічного товариства, засновник проєкту “Фотографії старого Львова” й директор Львівського фотомузею й додає, що в альбом ввійде близько 100 фотографій.

На виставці представлено 22 роботи Ярослава Коваля й 3 світлини від інших фотографів того часу.

Ігор Вінтонів — родич Ярослава Коваля. Він радіє тому, що інтерес до його прародича та його творчості досі є: “Період співпраці з митрополитом був не такий великий, але він сам був цікавою, непересічною особистістю: філософом, етнографом, фотохудожником. Відбувши всі репресивні біди совєцкої системи, він залишився життєрадісним та веселим”, — каже пан Ігор.

Ольга Максимович, директорка Карпатського інституту аналітики розповідає, що маршрут “Ворота в Центральні Горгани” має протяжність 70 кілометрів і охоплює 17 пам’яток архітектурної та культурної спадщини на території Брошнів-Осадської, Рожнятівської та Перегінської громади. До туристичної мапи включили понад 100 об’єктів на території Східної Бойкіщини.

“Світлини відтворюють об’єкти, включені в туристичний маршрут. Більшість із них пов’язані зі спадщиною Андрея Шептицького”, — пояснює пані Ольга й додає, що також на маршруті є й природні пам’ятки.

Маршрут буде цікавий для поціновувачів етнічної й культурної спадщини, а також стресостійким мандрівникам, адже з інфраструктурою ще є деякі проблеми. Подорожувати тут можна автомобілем або велосипедом.

Читайте також: Прикарпатець, який зрізав дерева у нацпарку “Гуцульщина”, заплатить понад 300 тис. грн.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору