Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Помер вояк УПА з Калущини Степан Петраш

Калушанин брав участь у бойових діях проти загарбницьких режимів фашистської Німеччини та радянського союзу.

Повідомляє Інформатор Калуш.

Степан “Данилко” Петраш народився в селі над Луквою, біля Галича. В 15 років присягнув Юнацтву ОУН і залишився вірним присязі до смерті. Пережив чотири окупації: польську, німецьку, дві радянські. Був ув’язнений і провів десять років ув’язнення в таборах Воркути.

“Не йти, нічого не робити — то значить чекати, коли нас поведуть на смерть. А так вирішили — Ну що, хлопці, один раз вмирати. Якщо доведеться — то хоч з музикою”, — розповідав Степан в інтерв‘ю Суспільному.

У 2017 році до Дня Соборності був нагороджений орденом “За заслуги”. Також Степан був головою станиці ветеранів ОУН-УПА Калущини й почесним громадянином Калуша. У 2018 році презентував книжку спогадів “Була собі пригодонька”. В ній він просив у молоді вибачення за те, що так мало було зроблено ветеранами, й багато роботи залишилося для утвердження Незалежності України.

“Людина-легенда, життєлюб та неперевершений оптиміст, якого знали, шанували, яким захоплювалося не одне покоління калушан. Немає сьогодні слів, щоб описати відчуття втрати для нашої громади – Людина-епоха відходить у Вічність”, — ділиться очільник Калуської громади.

8 січня 2023 року Інформатор Калуш разом з вертепом собору Святих Землі Української завітав до видатного упівця. На той момент ветеран погано чув та звертав увагу на хворобу в ногах, але був радий бачити діток. За колядки він подарував вертепу власну книгу з підписом.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору