Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

То стежитимуть чи ні: у НБУ відповіли щодо збору даних про платежі фізичних осіб

Раніше в інтернеті з’явилася інформація про те, що щопонеділка до 16.00 усі банки мають надіслати до Нацбанку інформацію про те, які безготівкові операції проводили клієнти в інтернеті минулого тижня. Ці дані мають бути подані із зазначенням імені клієнта або назви суб’єкта господарювання, який здійснював відповідні платежі. Про це йдеться у Листі НБУ (№ 25-0005/38228 від 1 червня 2023 р.).

Повідомляє Інформатор.

Як зазначили на порталі Дебет-Кредит, цей лист опинився у розпорядженні редакції «Мінфіну». І згідно з документом, від банків регулятор чекає на інформацію з таких видів операцій:

  • P2P-перекази (переведення коштів між фізособами);
  • Поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах;
  • Оплати в Інтернеті
  • Переказ коштів з картки на розрахунковий рахунок компанії або виплати на картки клієнтів з рахунку компанії.

Однак у пресслужбі НБУ спростували цю інформацію.  Там написали, що у листі НБУ (№ 25-0005/38228) не йдеться про фізичних осіб.

“Національний банк з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг – юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції.

Національний банк надіслав банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, мета якого – звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. Саме цей уточнюючий лист Національного банку оприлюднив підсанкційний проросійський ресурс “Страна.юа” з провокаційно недостовірною його інтерпретацією.”

У пресслужбі також написали, що Нацбанк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях, аби посилити контроль за дотриманням банками вимог законодавства України.

Додали й те, що станом на сьогоднішній день НБУ продовжує перевіряти банки та небанківські фінансові установи, діяльність яких може містити ознаки порушення законодавства України у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, які були отримані злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та у сфері платіжного законодавства:

“Зазначені дії, за оцінками Міністерства фінансів України, сприяли значному збільшенню податкових надходжень до бюджету. Так, за перші п’ять місяців 2023 року було перераховано до бюджету за організацію азартних ігор 2 млрд 378 млн грн, водночас за весь 2022 рік – лише 731 млн грн (з яких 220 млн грн надійшли у грудні – тобто з моменту початку посиленого нагляду з боку НБУ), а за 2021 рік – лише 205 млн грн”, – зазначили у пресслужбі Нацбанку.

А що ви думаєте з цього приводу? Напишіть у коментарях.

Читайте також: У Франківську перейменують кілька вулиць.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору