Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську обговорюють, як зберегти та реставрувати історичні фортифікації

Сьогодні, 9 червня, на території палацу Потоцьких у Франківську відбувається ХІІI Міжнародна наукова конференція “Проблеми дослідження, збереження та реставрації історичних фортифікацій”.

Повідомляє Інформатор.

Конференція триває два дні – вчора був перший день, дистанційно. Тут обговорюють актуальні проблеми дослідження, збереження та реставрації історичних фортифікацій; підходи збереження пам’яток культурної спадщини під час військових дій; обмінюються досвідом в сфері охорони історичних фортифікацій тощо.

Як розповів завідувач кафедри архітектури і реставрації Львівської політехніки Микола Бевз, конференція є щорічною. Також видають збірник праць з історії та реставрації фортифікацій.

“Це єдина в Україні науково-дослідна і практична акція, яка відбувається по фортифікаціях. Фортифікація – дуже широка тема, яка стосується городищ, грецьких і римських колоній на півдні України, нашого середньовіччя (Крилос, Галич) і фортифікацій ХХ ст.“, – каже вчений.

Фортифікації змінюватися кожні 10, 20 років. Тож модернізація фортифікацій – складний процес.

Директор КП ПІК “Палац” Володимир Гайдар зауважує, що на конференції обговорюють різні типи фортифікацій, зокрема, і сучасні. Станіславів був побудований як оборонне місто. У науці ця тема мало досліджена.

“Місто потребує досліджень, передусім археологічних. Наші фортифікації втрачені, а те, що збережено – частина одного з бастіонів. Таких бастіонів було вісім, була брама і фіртка та інші споруди. Місто потребує наукової уваги. По-друге, чому ця конференція відбувається на палаці Потоцьких, ми є безпосередніми партнерами разом з Львівською політехнікою у організації конференції. Ми маємо відповідний науковий відділ, де працюють три науковці, тому одним із наших завдань є дослідження як комплексу палацу Потоцьких, так і фортифікацій, історичного міста у місті загалом. Це одна з наших цілей – дослідження міста”, – розповів він. 

Конференція покликана і для того, щоб привернути увагу наукової спільноти до зазначених проблем. Адже не дослідивши, не можна втручатися. Перед виконанням робіт з благоустрою у середмісті слід провести археологічні розкопи та наукові дослідження.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору