Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Чукалівці більше 30 років не можуть добудувати школу — діти вимушені вчитися в сусідніх селах

Будівництво середньої школи в селі Чукалівка на вул. Шкільна, 9а триває ще з 1992 року. У 2021 році навчальний заклад мали споруджувати в рамках проєкту від Президента “Велике будівництво”, але наразі школа стоїть у непридатному стані, а батьки змушені возити дітей у навчальні заклади в інші селища громади або до Івано-Франківська.

Розповідає деталі Інформатор.

Тендер на будівництво закладу освіти за 49 204 543 грн виграла компанія “Украгробуд-інвест”, яку згодом ліквідувала обласна державна адміністрація. Роботи мали виконати до 30 грудня 2022 року, але тепер всі будівлі, що мала спорудити компанія, передають на баланс місцевих громад. Та через те, що школа в непридатному для навчання стані, комісія прийняти її не може.

Староста Чукалівського старостинського округу Ярослав Дем’янець розповідає:

“У 2021 році ми виграли “Велике будівництво”, і тоді розпочалася активна фаза. З настанням коронавірусу та війни, будівництво заморозилось. У Чукалівці наразі діє тільки початкова школа, тому учні йдуть вчитися в село Радча, в ліцеї №6, 11, 28, 21 і 7 у Франківську. Батьки вирішують одразу віддавати дітей в інші заклади освіти поза межами Чукалівки, бо вони потім не можуть адаптуватися. Хочуть, щоб з 1 класу йшли на навчання туди, де будуть вчитися до 9-го чи 11-го класу”.

А це — Чукалівська початкова школа. Туди ходить тільки 40 дітей. Це єдиний заклад освіти, який діє у селі.

Виконувачка обов’язків директора в Чукалівській початковій школі, вчителька та мама трьох діток Марія Янківська ділиться, що також була змушена перевести старшу дитину у ліцей до Івано-Франківська. Середня донька зараз закінчує 4-й клас, тому виникає питання, куди далі віддати дитину на навчання. Адже у франківських закладах освіти велика наповнюваність класів, через що організовують дві зміни.

“Надіюсь на легку адаптацію дитини до школи. В цьому проблема, що дитина мусить іти в новий колектив, до нових вчителів, адаптуватися до нових умов. У Чукалівці немає групи продовженого дня, немає спортзалу, довозять харчування. Є багато мінусів, які відштовхують батьків від цієї школи. У недобудованому закладі освіти на даний час є такі приміщення, в яких сиплються стіни, в яких зелена підлога, росте грибок. А далі знову приїде комісія і скаже, що школа непридатна для навчання дітей”, — скаржиться Марія Янківська.

Багато приміщень у недобудованій школі досі не накриті, вода стікає по стінах, вони обвалюються, також росте грибок.

Марія Янківська каже, що очільник комісії Віталій Федорів приїжджав до сільської ради та порекомендував писати звернення у всі можливі інстанції, до Руслана Марцінківа та Світлани Онищук. Адже ситуація складна і не вистачає коштів, щоб довести роботи до завершення.

Цікаво, що цьогоріч до недобудованої школи завезли будівельні матеріали та просто залишили їх. Хто і коли їх має використати — в Чукалівці не знають. Тож староста села посприяв тому, щоб територію закладу почали охороняти. Але існує проблема в тому, що матеріали за зиму можуть стати непридатними. До прикладу, цей лінолеум привезли і залишили надворі. Через дощі він уже замок та навряд чи зможе бути використаним.

Очільник Чукалівки та небайдужі жителі написали звернення до голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук та готуються його подати, адже раніше була інформація, нібито в середній школі все готове. Та це не відповідає дійсності. Інформатор також подає звернення до Світлани Онищук і повідомить про відповідь пізніше.

У 2023 році НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо будівництва школи, тому поки триває слідство, ремонт у будівлі продовжувати не можуть. Через те, що школу не можуть добудувати, батьки не знають куди давати своїх дітей. Мама двох дітей Вікторія Влашин розповідає:

“Я пригадую, як мої батьки казали, що мій брат, якому вже 38 років, в перший клас мав іти в цю школу. Потім я так само не потрапила у середню школу, а пізніше думала, що хоч може мої діти будуть тут вчитися. Та виходить, що навряд. Важливо, щоб діти отримували освіту, але добре, коли є така можливість біля дому”.

Більше думок від батьків і дітей щодо навчання в Чукалівці дивіться у сюжеті:

Ми будемо слідкувати за ситуацією та повідомляти нові деталі.

Анастасія Стецькович

Артем Тригуб

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору