Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

За кулісами Франківського драмтеатру: фоторепортаж

Вчора, 11 червня, всі охочі мали змогу відвідати екскурсію Франківським драмтеатром. 

Інформатор ділиться з вами найцікавішими кадрами.

Театр збудували в 1980 році в стилі конструктивізму, проте місцеві архітектори, за словами гіда, називають стиль “архітектурний нігілізм” — мовляв, під час будівництва не надто зважали на естетику.

Перший концерт тут відбувся 19 грудня 1980 року. В приміщенні також вручали Шевченківську премію. Звання національного театр отримав у 2019 році.

Інтер’єр театру робили місцеві народні майстри, а люстри й фіранки виготовляли в Тернополі. Цікавою деталлю інтер’єру є панно площею в 120 квадратних кілометрів, виконане з гуцульської кераміки. Одним із авторів є Михайло Мурафа, який і сьогодні проживає в Івано-Франківську.

Головна сцена театру є другою за величиною сцена в Україні. Зал вміщає 740 глядачів.

Приміщення камерної сцени до 2008 року було магазином сантехніки. Нинішній успіх театру фактично почався із цієї сцени, створеної у форматі “чорного кабінету”. Тут ставили вистави, які були експериментальними. Сьогодні тут показують зокрема “Вовчиху” й “Felix Austria”.

Ще одним майданчиком є сцена-підвал, раніше відома як “шекспірівська сцена”. Тутешній амфітеатр — своєрідне посилання на класичну сцену театру “Глобус”. До повномасштабної війни тут ставили вистави за Шекспіром: “Гамлета” й “Ромео і Джульєтту”. На “Гамлета” приїжджав і директор Британського шекспірівського центру. Його відгук на виставу звучав так: “Я прийшов би до цього міста ще раз пішки, щоби подивитися цього “Гамлета“.

Із початком повномасштабної війни ця сцена стала укриттям, у якому грали вистави. Перша виставою, показаною в укритті, стала “Енеїда”, другою був “Гамлет”. Сьогодні тут показують виставу “Інтерв’ю з Богом”.

Також є ще два майданчики — сцена-межа й сцена-цех. У цеху, який справді використовується для створення театральних декорацій, грають всього одну виставу, “Модільяні”. Глядачі тут, до речі, лежать на лікарняних ліжках.

Вистава “Модільяні” присвячена театральному художнику Олександру Семенюку. Він працював у Франківському драмтеатрі до серпня 2013 року й помер на робочому місці. Художнику присвячено невеликий музей, створений у його ж робочому кабінеті.

Із перших днів повномасштабної війни театр допомагає всім, хто цього потребує. Зараз тут збирають воду та гуманітарну допомогу для херсонців, постраждалих від підриву Каховської ГЕС.

Ще декілька світлин із театру:

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору