Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Майже 5 млн українців стали переселенцями: які зміни принесла війна в 2022 році

Сьогодні, 13 червня, пройшла щорічна доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні. Говорили про зміни і втрати, що зазнала держава в 2022 році.

Пише Інформатор.

Презентацію провела представниця Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко.

Представниця зазначила, що 4,8 млн українців стали переселенцями. Зокрема, 7,9 млн громадян зараз перебувають на території інших держав. З них 35% – діти. За 2022 рік з 24-го лютого постраждали 18817 цивільних. Зафіксовано 171 факт сексуального насильства з боку російських бойовиків.

Окрім людських втрат, росіяни пошкодили 3126 закладів освіти. Знищили більше 350 споруд, тож тепер можливості тренуватись не мають близько 140 тисяч атлетів. Російські бойовики знищили також більше 1159 об’єктів матеріальної спадищини, з яких 305 – релігійних споруд. Водночас за 2022 рік з полону було повернуто 1596 людей, з яких 1468 повернули військовослужбовців.

Наразі, за словами Євгенії Мнишенко, Уповноважений кожного разу піднімає питання обміну “всіх на всіх”. Але росія поки такого не допускає. Відтак, за 2022 рік Уповноважений запровадив 9 основних напрямків роботи для захисту прав і свобод українців.

Серед них:

  • -права громадян, які постраждали внаслідок російської агресії;
  • -права дитини і сім‘ї, молоді та спорту;
  • -права людини в секторі оборони та прав ветеранів;
  • -міжнародне співробітництво;
  • -додержання інформаційних, соціальних та економічних прав тощо.

Загалом за 2022 рік до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 42485 звернень.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору