Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті призупинять планову госпіталізацію військовозобов’язаних без згоди ТЦК: пояснення

Рада оборони Івано-Франківської області ухвалила рішення про те, що всі чоловіки віком від 18 до 59 років повинні зʼявитися до військкомату. Також тимчасово припинено планові госпіталізації для військовозобов’язаних, тепер для цього потрібна згода ТЦК.

Інформатор Коломия розповідає детальніше.

Призупинення госпіталізацій — одне з нововведень. Також на блок-постах будуть затримувати всіх, хто не має документів.

Згідно рішення Ради оборони Івано-Франківської області начальникам РВА, міським, селищним головам, керівникам підприємств, установ і організацій необхідно забезпечити:

  • Виявлення військовозобовʼязаних, які проживають/працюють на території обслуговування і НЕ перебувають на військовому обліку та направлення таких громадян до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Таким чином, я думаю, ми маємо можливість покращити ту ситуацію, яка є на сьогоднішній день.
  • Належний персональний військовий облік призовників, військовозобовʼязаних та резервістів. Своєчасне інформування про них ТЦК, а також інформування правоохоронних органів про посадових осіб, громадян, які порушують правила військового обліку. Проведення відповідної розʼяснювальної роботи серед населення щодо виконання громадянами правил військового обліку та вимог наказу начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та соцпідтримки про проведення загальної мобілізації.
  • Оповіщення та явку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів в разі отримання розпорядження відповідного територіального центру на призовні дільниці, пункти попереднього збору для оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, призову на військову службу та контроль за їх прибуттям, доставку до військових частин, навчальних центрів”, — повідомив в ефірі місцевого телеканалу очільник Коломийської РВА

Голова РВА посилається на наказ № 475 “Про проведення загальної мобілізації”, який видав начальник обласного ТЦК 5 червня 2023 року через продовження воєнного стану.

Тимчасове припинення планових госпіталізацій пацієнтів-військовозобовʼязаних без погодження із ТЦК — наказ МОН № 374, стверджує голова РВА, проте в наказі про такі зміни не йдеться.

Пряма мова Любомира Глушкова:

Департаменту охорони здоровʼя Івано-Франківської ОВА, керуючись тимчасовими заходами у закладах охорони здоровʼя з метою забезпечення і готовності до надання медичної допомоги постраждалим внаслідок агресії рф проти України, враховуючи ситуацію правового режиму воєнного стану невідкладно підготувати і донести до закладів охорони здоровʼя своє рішення щодо тимчасового припинення планових госпіталізацій пацієнтів-військовозобовʼязаних без погодження з ТЦК. Забезпечити щоденно до 11 години інформування територіального центру за місцем розташування закладу охорони здоровʼя про госпіталізацію військовозобовʼязаних, віком від 18 до 59 років”.

Що робити у випадку потреби надання невідкладної допомоги, наразі незрозуміло.

Комендант області та всі правоохоронні органи Прикарпаття мають забезпечити роботу нарядів поліції на блок-постах. Йдеться також про перевірку документів: осіб, у яких вони відсутні, дозволено затримувати й доставляти до правоохоронних органів для встановлення їхньої особи. Любомир Глушков каже, що це передбачено правовим режимом воєнного стану.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору