Івано-Франківськ До сайту

Як вберегтися від радіації: правила безпеки

У випадку застосування ядерної зброї, використання “брудної бомби” або вибуху на АЕС перш за все необхідно спуститися в укриття або ж знайти для себе безпечне місце. Тільки коли ви у відносній безпеці, ввімкніть радіо чи телебачення, щоби отримувати подальші сповіщення від влади.

Розповідає Інформатор із посиланням на ресурс Довідка.Інфо.

У разі катастрофи оперативну інформацію повідомить ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на офіційних сторінках. Якщо звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Є велика ймовірність того, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, тому варто мати радіоприймач, який працює від батарейок, щоби не залишитися зовсім без засобів звʼязку.

Що робити, якщо ядерний вибух застав вас на вулиці?

Якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні

Якщо ядерний вибух застав вас у дорозі

Якщо ваша дитина під час ядерного вибуху в школі або садочку

Для того, що мати впевненість, що школа або садок готові до будь яких сценаріїв переконайтеся заздалегідь, що укриття захистить вашу дитину від радіації у випадку ядерного вибуху. Для цього потрібно:

Укриття має бути розраховане на перебування дітей впродовж не менше 48 годин. Адміністрація закладу мусить забезпечити:

Запас таблеток йодиду калію на максимальну плановану кількість дітей та персоналу в укритті:

У тривожному рюкзаку дитини має бути:

Щоби не навантажувати дитину, домовтеся з адміністрацією чи вчителем/вихователем про те, щоби ці речі зберігались у закладі, аби їх можна було швидко брати під час тривоги.

Обовʼязково попередьте медичного працівника школи або садочка, вчителів/вихователів або адміністрацію, якщо ваша дитина має порушення функціонування щитоподібної залози або алергію на калій йодид, адже в укритті їм може знадобитися профілактика (за вказівкою ДСНС). Проговоріть з дитиною, що в разі ядерної загрози вона певний час залишатиметься в укритті з іншими дітьми. Не залякуйте дитину, але й не прикрашайте події. Поясніть, це важливо для того, аби перечекати небезпеку. Запевніть її, що як тільки небезпека мине, уся ваша родина знову буде разом. Якщо ви не впевнені у безпечності перебування вашої дитини в укритті навчального закладу у випадку ядерного вибуху, ви можете прийняти рішення про навчання вашої дитини дистанційно. Залежно від ситуації, органи місцевого самоврядування або адміністрація закладу можуть тимчасово припинити очне навчання.

Що робити, якщо під час радіаційної аварії вам потрібно буде вийти з укриття?

Як безпечно харчуватися та пити воду під час радіаційної аварії чи після ядерної атаки?

Безпечно вживати їжу, яка не контактувала з радіоактивними речовинами: їжа в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках тощо) та їжа в холодильнику або морозильній камері. Харчові контейнери треба витерти вологою ганчіркою або чистим рушником, як і столи й посуд. Витріть також миски й килимки для домашніх тварин. Ганчірʼя, яким ви все протерли, покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається. Зберігайте в місці, не доступному для дітей чи домашніх тварин.

Не збирайте й не вживайте їжу зі свого саду, городу чи ту, що перебувала на вулиці, до офіційного повідомлення щодо її безпеки. Також до оголошення безпечною для вживання є тільки бутильована вода, тож варто мати достатній запас. Кип’ятіння не знищує  радіоактивні речовини. ДСНС чи органи виконавчої влади повідомлять про безпеку водопровідної води.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com