Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прогулянка вулицею Сорохтея | фото

Вулиця Сорохтея в Івано-Франківську з’єднує вулиці Коновальця та Чорновола. Її перша назва незвична. А чим ще вона цікава?

Розповідає Інформатор.

Протяжність вулиці 1100 м. Тут багато приватних невеликих будинків. Наприкінці вулиці – багатоповерхівки, а також будинки з номерами 9, 9А, 9Б, 11, 14, 16, 16А. Одна з частин вулиці прилягає до хлібокомбінату.

Початок вулиці

А це одна з багатоповерхівок наприкінці

Трохи історії. Як пише історик Михайло Головатий, на початку минулого століття на місці вулиці були поля, які належали до Крихівців. В 1925 році, коли межі міста значно розширили, була створена нова міська дільниця “Криховецька” (вулиці Петлюри, Дорошенка та Сорохтея).

Спершу цю вулицю назвали Під Божою опікою. У 1945 році її перейменували на честь радянського пілота Гастелло.

А у 1995 році вулиці назвали на честь художника та педагога Осипа Сорохтея.

Осип Сорохтей народився 28 лютого 1890 на Львівщині. Помер у 1941 році в Станіславі. У нашому місті митець закінчив учительську семінарію. Під час Першої світової був на фронті у лавах Легіону УСС. Після закінчення Краківської академії мистецтв вчителював. Також відомо, що митець мешкав у теперішньому готелі “Дністер”.

На вулиці знаходиться Церква Святого Архистратига Михаїла. Заснували парафію тут у 1996 році. Того ж року Владика Софрон Дмитерко освятив каплицю, де відбувались перші Літургії. Храм почали будувати у 2001 році, а у 2017 церкву освятили.

До теми: Таким був Франківськ у червні | фоторепортаж.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору