Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Їх знищили чи пошкодили росіяни. У Франківську відкрили виставку “Вписані в історію. Зруйновані війною”

В Івано-Франківську сьогодні, 5 липня, відбулося відкриття виставки “Вписані в історію. Зруйновані війною”.

Повідомляє Інформатор.

На виставці в Центрі сучасного мистецтва на вулиці Марійки Підгірянки, 23 ви побачите світлини пам’яток архітектури та мистецтва до і після повномасштабного вторгнення. Всього 34 стенди. На 24 лютого 2022 в Маріуполі було 206 історичних будівель, 106 пам’ятників історії та монументального мистецтва, 33 об’єкти археології. Більшість з них знищені чи пошкоджені росіянами.

На одній з них – “Будинок з левами” на вулиці Архітектора Нільсона, 7. Це візитівка туристичного Маріуполя. Його збудували на початку минулого століття. Одним із власників будівлі був директор заводу “Азовсталь” Яків Гугель. Його розстріляли у 1937 році.

“Такі речі треба пам’ятати всім, бо це наша історія. Хто не пам’ятає історії, не буде мати майбутнього. Цим, на жаль, українці трошки страждають. У цьому випадку це історія нашої культури, містобудування, яке зруйноване не тільки в Маріуполі. Для того, щоб відновитися, ми повинні пам’ятати, що в нас було. Якимось чином це треба відновлювати. Думаю, що треба і відбудовувати, і відновлювати, бо пам’ять та історія є саме тим, на чому ми стоїмо”, – каже керівник ЦСМ Андрій Шнайдер.

Фотовиставка триватиме до 18 липня.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору