Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Хто розповідає історії, той управляє всім”: як у Франківську драматурги й режисери вчилися говорити про війну

Із 2 по 8 липня у Франківську відбулася перша резиденція VI Лабораторії драматургії від Національної спілки театральних діячів України та Українського культурного фонду. 

Розповідає Інформатор.

Проєкт реалізується із 2019 року. Першу лабораторію присвятили дитячим п’єсам, на другій теми були довільні, а на третій учасники та учасники займалися інсценівками та адаптаціями. Фіналом цьогорічної резиденції на тему розмов про війну мають бути сценічні читання в театрах різних міст України. Опісля планують організувати фестиваль сучасної драми.

Цьогоріч у видавництві “Фоліо” вийшло 12 п’єс із попередніх резиденцій, “Покидьки та інші п’єси”. Наразі збірку можна купити як в електронному, так і в друкованому форматі.

Тут важлива співпраця режисерів і драматургів. Наприклад, ми брали класичну структуру п’єси й питали, як це у режисерів, шукали точки дотику, питали, де однакова лексика. Здавалося би, однаково, зав’язка, розв’язка… Але по розбору п’єси в режисерів це трошки по-іншому. Мені особисто дуже важливо, щоб відбувся цей контакт драматургів і режисерів. Це взагалі наша мета — щоб якомога більше сучасної драматургії заходило в театри. Театр рухається тоді, коли в нього є сучасна драматургія“, — розповідає Ольга Байбак, начальниця відділу зовнішніх комунікацій НСТДУ й кураторка цьогорічної Лабораторії.

Драматургиня й кураторка Лєна Лягушонкова ділиться, що на перших двох Лабораторіях вона була учасницею, а на третю й четверту долучилася вже як кураторка. “Це перша резиденція, де ми створили коло питань, які нас цікавлять, обговорили тексти, як це робилося до нас. Це була теоретична частина нашої роботи. В другій частині резиденції, яка буде наприкінці вересня, ми вже будемо детальніше говорити про проєкти учасників, вони об’єднаються з режисерами. Надалі ми б хотіли, щоби ці п’єси розбирали театри”, — каже вона.

Одна з учасниць Лабораторії, Анна Захожа, розповіла, що наразі працює над текстом. Так, під час резиденції учасники пройшли драматургічний тренінг від Лєни Лягушонкової, а також працювали з психологинею Оксаною Татарин. Про свій проєкт драматургиня розповідає так: “Це жанрова п’єса. Я вигадала такий жанр, жіночий вестерн. Це буде п’єса про трьох жінок, дія відбуватиметься після перемоги нашої країни. Але війна триватиме, тому це вестерн. Жіночий він із багатьох причин: це і фем-повістка, і наша з вами реальність, коли в мирному житті справи роблять жінки. Звичайно, це буде і тема втрати чоловіка, брата чи сина“.

Загалом у резиденції беруть участь шість режисерів та шість драматургів.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору