Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як вберегтися від спеки й комах: поради військової медикині

Старша бойова медикиня київського батальйону Сил тероборони Аліна з позивним “Лисиця” розповіла, як вберегтися від спеки та укусів комах в окопах.

Пише Інформатор із посиланням на портал “Мілітарний”.

Перша порада – пити більше води. Влітку є високі ризики теплового удару, особливо якщо в підрозділі бійці віком понад 40-50 років. Можуть проявитися проблеми з серцевою системою, виснаження чи сильні перевантаження.

Щоби убезпечити себе, потрібно пити хоча б 1,5-2 літри в день, а також вчити й змушувати людей носити з собою воду.

Аліна наголошує, що потрібно пити воду чи теплий чай, але не заміняти їх енергетиками чи газованою солодкою водою.

Важливо також мати тару для води. Можна використовувати тримач для 1,5-літрової пляшки з водою, яка буде завжди під рукою. Фляга, зазвичай, вміщає 700 мл, максимум літр води, чого не вистачить навіть на один день.

Треба навчати бійців носити головний убір й уникати відкритого сонця. Так само важливо сушити взуття, коли йдуть дощі: стануть у нагоді ті устілки з підігрівом, які рятують взимку від обмороження. Довге перебування в мокрому взутті – ризик серйозної травми для ніг.

Небезпечно також розчухувати укуси комах, адже в рану можна легко занести інфекцію. На тлі виснаження це може призвести до серйозних наслідків для здоров’я.

Не забувайте про захисні засоби від комах, але уважно читайте текст на флаконі: одні можна розпилювати на тіло, інші — ні, якісь не можна використовувати в закритому приміщенні.

У посадках можуть бути кліщі. Якщо до вас причепиться ця комаха, одразу звертайтеся в медпункт. Також користуйтеся захисними засобами.

Попри спеку необхідно використовувати високе взуття. Воно фіксує ноги, захищає від вивиху або перелому й оберігає від укусів змій.

В прифронтових селах можуть бути і дикі собаки, хворі на сказ. Такі випадки, каже медикиня, вже були, тож якщо вас вкусила собака, обов’язково звертайтеся в медпункт. Заздалегідь зробіть всі можливі щеплення, які вам пропонують медики: від правця, який “живе” в землі, та ковіду.

Щоби знизити ризик отримати грибок, не забувайте про гігієну. Слідкуйте за своїми ногами, і якщо щось турбує, звертайтеся до медиків, не мовчіть. Так само й з алергією – медик порадить вам антигістамінні препарати.

Обов’язково майте теплий одяг з довгими рукавами. “На Донбасі я зіштовхнулася з тим, що тут значно різкіші перепади температур, ніж в моїй рідній Київській області, і тому треба мати при собі щось тепле, що ви одягнете на футболку — хоча б кітель — щось з довгими рукавами, тому що вам може бути холодно. А по-друге, вас будуть кусати всякі “летючі тварі” ночами. Це все буде свербіти, запалюватись. Тому ввечері довгі рукави — обов’язкові. До того ж не виключено, що вам доведеться ночувати десь в сирому підвалі чи на землі, де може бути холодно навіть влітку. Закинуті хати, в яких довго ніхто не жив, теж сирі і холодні. Тому рекомендувала би мати з собою, наприклад, флісову кофту, щоб не замерзнути і не захворіти“, – каже Аліна.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору