Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Зустріли смерть на чужій землі”: на Франківщині відкрили пам‘ятник, присвячений чехам

У селі Старий Мартинів встановили пам‘ятник воїнам Чеської Республіки, що загинули під час Першої світовоі війни.

Розповідає Інформатор з посиланням на Бурштинську міську раду.

100 років тому у селі Старий Мартинів загинуло 707 чехів. Їх вбила російська армія під час переправи через ріку Дністер. Загиблих європейців було поховано на сільському кладовищі.

“Цей бій докорінно змінив життя тисячі людей, які втратили тут своїх синів, чоловіків та батьків. Село Старий Мартинів під час тих днів було зруйноване і спалене вщент, мешканцям, які повернулися після війни довелося відновлювати свої зруйновані будинки”, – йдеться у дописі.

Для встановдення пам’ятника з Житомирщини привезли 4 гранітні камені, на яких спеціальними лекалами витесано імена 707 чеських воїнів. Першим написали ім’я земляка Середнє Михайла Фариняка, який був студентом празького університету і також воюв на цій землі у складі 75 піхотного полку.

“Для 707 молодих хлопців, які більше 100 років тому зустріли смерть на невідомій, чужій землі все життя втиснулося в ці мовчазні камені”, – зазначила староста Ольга Харів.

За словами Ольги Харів, історія відновлення цього пам’ятника почалася ще у 2014 році. Тоді спільними зусиллями чеських та українських активістів було віднайдено старий надмогильний пам’ятник. Разом з істориком Богданом Гусаровським приїжджали представники з Чеської республіки і досліджували території та історію села, шукали артефакти, які би свідчили про ті події історичної давності. За їхньої ініціативи в старомартинівському клубі створено кімнату-музей, де зберігаються всі ці експонати. У 2015 році, в рік століття битви в Старому Мартинові, вдалося відкрити пам’ятну символічну стеллу при вході на кладовище.

Лише зараз за фінансової підтримки Департаменту у справах ветеранів війни міністерства оборони Чеської республіки вдалося збудувати цей пам’ятник. За кошти міського бюджету Бурштинської громади проведено роботи з благоустрою.

“Ніколи не варто забувати дякувати героям усіх поколінь за їх сміливість, волелюбність і міць. Дякувати усім, хто на фронті і в тилу наближає нашу перемогу. Ми стоїмо на місці, де понад 100 років тому російська імперія вбивала чеських воїнів, ми стоїмо на тій землі, де російська армія нищить нашу Україну. Історія не вчить московитів. Битва у Старому Мартинові – це один із жахливих епізодів у Першій світовій війні. Російська армія розстріляла тут 707 молодих хлопців. На їхню честь було споруджено курган на цьому місці, який сьогодні оновлено і ми відкриваємо”, – розповідає міський голова Василь Андрієшин.

На урочисте віче приїхали радник міністра оборони Чехії Мартін Жур та генеральний Консул Чехії в Україні Давид Нови.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору