Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як під час воєнного стану написати заяву на звільнення

Написання заяви на звільнення – обов’язкова процедура, аби змінити місце роботи. Як правильно її написати під час воєнного стану, що вказати в тексті?

Повідомляє Інформатор з посиланням на Happy Monday.

Заяву на звільнення можна написати за власним бажанням або за угодою сторін.

Заява за власним бажанням – за ініціативи співробітника. Слід подати керівнику письмову заяву з причиною звільнення (або без), датою та підписом. Це роблять за два тижні до бажаної дати звільнення. Впродовж цього часу можна завершити всі робочі завдання, повернути техніку або інше майно компанії. Залишати роботу, не попередивши письмово, не можна: тоді роботодавець має право звільнити вас за прогул з відповідним записом у трудовій книжці.

Відмовити у звільненні за власним бажанням роботодавець не має права. Тільки якщо за трудовим договором ви примусово залучені до суспільно корисних робіт або робіт на об’єктах критичної інфраструктури (зміни в законодавстві на період дії воєнного стану).

Можна звільнитися “день у день”, однак потрібна поважна причина, зазначена в ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю (від вас можуть вимагати підтвердити її документами):

  • переїзд на нове місце проживання;
  • переведення чоловіка або дружини на роботу в інше місто або країну;
  • вступ до навчального закладу;
  • вагітність;
  • догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю;
  • вихід на пенсію;
  • підприємство розташоване у районах бойових дій та існує загроза для життя і здоров’я (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року).

Другий варіант звільнення “день у день” — якщо роботодавець порушує умови трудового договору чи закон про працю. Це потрібно буде довести. Коли вже є рішення суду, роботодавець має розірвати договір у термін, про який ви просите. Та обов’язково виплатити вихідну допомогу — у розмірі, не меншому за ваш тримісячний середній заробіток (ст. 44 КЗпП).

Третій варіант — ви можете написати заяву на звільнення і піти у відпустку, останній день якої і стане днем вашого звільнення. Або подати заяву на звільнення під час відпустки або лікарняного. Не відпрацьовують два тижні працюючі пенсіонери. А людині, що звільняється під час випробувального терміну, достатньо попередити керівника за 3 дні, а не за два тижні.

У заяві на звільнення за власним бажанням без поважної причини слід вказати: “Прошу звільнити мене за власним бажанням 12 липня 2023 року у зв’язку з переїздом. Витяг про зміну місця проживання додаю до цієї заяви”.

У заяві на звільнення за власним бажанням з поважної причини слід вказати: “Прошу надати мені щорічну оплачувану відпустку з 11 липня тривалістю 14 днів з подальшим звільненням за власним бажанням”.

Іншим варіантом розірвання трудового договору є угода сторін. Ініціатива може йти з обох сторін, але якщо ви вже подали заяву, то не зможете відкликати її без згоди роботодавця. Цей варіант треба попередньо узгодити з роботодавцем та написати заяву на звільнення за п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП (за угодою сторін).

Звільнення в такий спосіб має свої переваги. Наприклад, ви можете звільнитися без будь-яких «відпрацювань» і без вказання поважної причини вже в день написання заяви. Також людям, які звільнилися в такий спосіб і стали на облік в Центрі зайнятості, допомогу з безробіття будуть нараховувати вже з 8 дня після реєстрації, в той час, як ті, хто пішов з роботи за власним бажанням, можуть розраховувати на виплати аж з 91 дня перебування на «біржі». Але — це стосується лише мирного часу. Під час воєнного стану і статус безробітного, і допомога надаються людям з першого дня реєстрації у Центрі зайнятості або на порталі Дія.

Якщо роботодавець не погоджується звільняти вас за угодою сторін, тоді можете звільнитися за власним бажанням — з поважної причини чи без.

У тексті слід вказати: “Прошу звільнити мене 15.07.2023 року за угодою сторін на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП”.

Заява на звільнення пишеться на ім’я керівника підприємства. Її можна передати особисто в руки керівнику або через кадровий або інший уповноважений відділ. Заяву реєструють як вхідний документ з позначкою про номер та дату надходження.

Заява на звільнення починається зі слова “Прошу”, вказується підстава (наприклад, звільнити за власним бажанням), дата та підпис. Її можна написати від руки або надрукувати. Проте законом передбачена обов’язкова рукописна форма для держслужбовців.

Під час воєнного стану процес звільнення як за власним бажанням, так і за угодою сторін не змінився.

Крім того, згідно з законами «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», якщо ви маєте статус ВПО, можна подати заяву про звільнення на ім’я роботодавця в Центрі зайнятості за нинішнім місцем проживання або на порталі Дія. Трудовий договір буде припинено наступного дня, а ви отримаєте статус безробітного та допомогу. Цей статус не перешкоджає вам знайти нову роботу та влаштуватись на ній. Про це потім потрібно буде повідомити свого кар’єрного радника та подати заяву про припинення реєстрації.

У день звільнення роботодавець має видати копію наказу про звільнення та внести запис до трудової книжки. В останній робочий ви маєте отримати повний розрахунок у бухгалтерії (ст. 116 КЗпП). Роботодавець має письмово повідомити про всі суми, нараховані та виплачені при звільненні, окремо зазначивши кожен вид виплат:

  • заробітну плату — нараховану, але не виплачену;
  • компенсацію за невикористані дні відпустки (щорічної або «на дітей», бо інші види оплачуваних відпусток не компенсуються);
  • інші виплати — наприклад, премії чи вихідна допомога, якщо вона передбачена колективним договором.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

 

Нагору