Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Можливий спалах. На Франківщині вакцинуватимуть від кору

В Україні стартувала кампанія з вакцинації дітей проти кору. Наприкінці 2023 року – на початку 2024 року можливий спалах цієї хвороби. 

Повідомляє Інформатор.

“Відсоток вакцинованих дітей далеко не такий, який рекомендований ВООЗ, – 75-80%. Ми можемо мати спалах кору серед дітей наприкінці 2023 – на початку 2024 років. Для того, аби запобігти серйозним викликам і ризикам на рівні країни було прийнято рішення провести цю кампанію. Кір може вражати і дітей, і дорослих”, – розповів Руслан Савчук.

Нагадаємо, Прикарпаття отримало 36 тисяч доз вакцин КПК (кір, паротит, краснуха). Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ було переобладнано. Тут замість старих холодильників встановили сучасні холодові кімнати та холодильники, центр отримав спеціальне авто для транспортування вакцин та автобус для проведення виїзних вакцинальних сесій у віддалених містах та селах областей. Вакцинальна кампанія на Прикарпатті буде проводитися впродовж серпня та вересня.

Як зазначила начальниця відділу імунопрофілактики обласного центру контролю і профілактики хвороб Марта Локатир, Прикарпаття потребувало 26 600 доз вакцини проти кору, паротиту, краснухи. Область отримала більше. Ці дози направлять на щеплення дітей у віці 1 рік.

“Звідки взявся прошарок дітей, які не отримали комплекс щеплень? Були перебої з вакциною. На сьогодні ми зможемо охопити всіх запланованих дітей і вчасно вакцинувати дітей у віці 12 місяців. У нашій області відмовників від вакцинації небагато. Згідно з наказом ми будемо моніторити охоплення дітей щомісяця і коректність використання вакцин в закладах охорони здоров’я, а також роботу з відмовниками. У закладах середньої загальної освіти починається вступна кампанія, де передбачено обов’язково надання довідки форми 063, де зазначені всі отримані щеплення”, – зауважила вона.

Експертка з питань дитячої імунології ДОЗ Галина Бенько каже, на сьогодні спалаху кору немає. Востаннє він був у 2018 році. Спалах відбувається кожні 5-6 років.

“Зараз відбуваються  зустрічі з батьками та із закладами освіти, тому що  75-80% – це не те безпечне середовище, яке повинне бути. Безпека тоді, коли 95% провакциновані. Діти, які мають хронічні захворювання й інклюзію, спокійно ходять у школи. Кір – небезпечний тим, що дає важкий перебіг хвороби, серйозні ускладнення, високу температуру”, – зазначила Галина Бенько.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору