Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Вперше в Україні дівчинку вилікували від мармурової хвороби

Спеціалісти “Охматдиту” провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом. Ця операція є унікальною, адже її провели вперше.

Розповідає Інформатор з посиланням на НДСЛ “Охматдит”.

Ангелі скоро буде 5 років, проте рік тому дівчинка дізналась, що хвора. Недугу виявили випадково, коли дівчинка впала та зламала руку. Лікарі зробили рентген і запідозрили остеопетроз. Ця хвороба рідкісна і зустрічається у 1:100 000 новонароджених. Вона виникла через генетичні мутації.

Хвороба призводить до порушення резорбції кісткової тканини та поступового заміщення нормального кісткового матриксу склеротично зміненим. Внаслідок склерозування кісток виникає анемія з подальшою панцитопенією. Інша назва захворювання — мармурова хвороба. Надмірне ущільнення кісток призводить до порушень функції органів чуттів, неврологічних розладів, порушення одонтогенезу, ряду інших ускладнень та прогресуючої інвалідизації.

Лікується остеопетроз лише радикальним методом — трансплантація стовбурових гемопоетичних клітин.

Таку операцію раніше в Україні ніхто не робив. До того ж ніхто з родини не підходив Ангеліні, як донор. Трансплантація стала можливою за допомогою Українському реєстру донорів кісткового мозку, які знайшли донора з Польщі.

Трансплантація минула успішно і вже сьогодні, 19 липня, дівчинку виписали з лікарні.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору