Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чому варто переглянути документальний фільм “Залізні метелики”?

20 липня в Україні та Івано-Франківську, зокрема, стартував прокат документального фільму “Залізні метелики”. Розповідаємо, чому цей фільм варто переглянути.

Повідомляє Інформатор.

“Залізні метелики” – документальний фільм про збитий російськими терористами у 2014 році пасажирський літак MH17. Це сталося 17 липня. Літак пролітав над окупованим Донбасом, у нього потрапила ракета, випущена з російського ЗРК “БУК”. Тоді загинули всі 298 людей, які були на борту.

Стрічка поєднала документальні кадри та елементи “фізичного театру”, що робить її експериментальною. Вона не містить закликів до дії – а відчуття тих подій, які, здається, суспільство уже призабуло.

Про що фільм? Про те, які наслідки відбудуться, якщо зло не покарати. Росія вчинила злочин, за який не понесла відповідальності, цинічно звинувачуючи Україну, вигадуючи химерні і відверто брехливі нісенітниці. Це теж показано на екрані. Глядач побачить архівні відео та фото, почує записи розмов російських військових, фрагменти телеефірів – російських та закордонних.

Сам режисер Роман Любий каже, що це фільм-притча. Так і є. Певною мірою це і фільм-передбачення, працювали над ним до повномасштабного вторгнення. Відчуття загрози присутнє, вона неминуча. Наслідком збитого літака стала велика війна.

Для кого цей фільм? Для західної аудиторії і для нас, українців – аби зрозуміти, як працює російська пропаганда; щоб порефлексувати над подіями; сказати несказане впродовж 9 років. Врешті, як бездіяльність призвела до тих реалій, в яких живе Україна зараз.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору