Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Міський голова Франківська перевірив місто на доступність для людей на візках

Сьогодні, 24 липня, міський голова Івано-Франківська понад годину їздив центром на інвалідному візку разом зі своїми заступниками, представниками міської архітектури й соцслужб, лікарями-реабілітологами й людьми з інвалідністю.

Пише Інформатор із посиланням на пресслужбу міського голови.

Маршрут пролягав від Центральної міської клінічної лікарні до ЦНАПу на Вічевому майдані. Понад 10 людей на візках переїжджали пішохідні переходи, заїжджали та спускалися з тротуарів, перевіряли на доступність пандуси.

Клієнт тої лікарні, скажімо, військовослужбовець з пораненням міг би потрапити за послугою в ЦНАП. Ми вибирали найлегший варіант – по вулиці Шевченка. Але ви бачили самі, що навіть ця вулиця є теж не доступною. Особливо переходи, особливо тротуарні плитки, особливо оці всі пандуси, які є в будівлях, вони є не доступні. В  принципі того разу, коли мер виділив кошти, щоби ті проблеми було усунуто, сподіваємось і зараз на тих 100 понижень, які були анонсовані“, – каже представник урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в області Микола Макар.

Пішохідні переходи, з’їзди та виїзди на тротуари є головною проблемою в доступності для людей на візках.

Найперше – це треба покращити пониження на пішохідних переходах. Бо це є дуже небезпечно, тому що це є рух транспорту. Бо коли інвалід на візку затримується на дорозі, то це небезпечно і для людини, і, власне, всього потоку транспорту. І плюс ми ще зробили акцент на тому, що дуже багато будівель на вулиці Шевченка або без пандусів, або дуже багато пандусів, які не відповідають нормам“, – каже радниця міського голови Лілія Процак.

Міський голова Руслан Марцінків пообіцяв обстежити на доступність і виправити всі помилки для того, щоби місто було доступним. Цього року планують понизити понад сто тротуарів. “Ви знаєте, що в мене в патронатній службі працює Ліля, яка є людиною на інвалідному візку, і сьогодні долучились громадські організації людей з інвалідністю, нам дуже важливо обстежити наше місто на доступність. Хоча би основні шляхи. Ми бачимо і не доступні переходи, ми бачимо організації не доступні, і основне, щоби наші громадські простори, зокрема ЦНАП був доступний. Тому враховуємо всі зауваження людей з інвалідністю. Для них це дуже важливо, що ми сьогодні передбачили кошти, і більше 120 переходів і інших місць буде зроблено. Але цього є замало. Якщо кожна організація, кожна установа, кожен магазин і підприємство сьогодні докладе зусиль для доступності, можна набагато зробити більше“, – сказав Руслан Марцінків.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору