Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську створюють кластерний медзаклад: працівники міського перинатального центру не згодні зі статутом

Сьогодні, 28 липня, в Івано-Франківську обговорювали створення в місті кластерного медичного закладу. Для цього об’єднають міську дитячу лікарню, міський перинатальний центр і стоматологічну поліклініку із міською клінічною лікарнею №1. Профспілка працівників міського перинатального центру висловила невдоволення.

Деталі знає Інформатор.

Довідково: Кластерний медзаклад – багатопрофільна лікарня в межах госпітального округу. Вона має забезпечувати потребу населення в лікуванні найбільш поширених захворювань.

У Франківську кластер створюють на базі міської клінічної лікарні №1: до неї приєднають міську дитячу лікарню, міський перинатальний центр і міську стоматологічну поліклініку. За словами Алли Вацеби, начальниці управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, таке об’єднання допоможе забезпечити фінансову стійкість і можливість отримувати новітнє обладнання за державними програмами, дозволить мати більше контрактів із НСЗУ й отримувати більше пакетів медичної допомоги.

Також Алла Вацеба наголошує, що жодного працівника не звільнять. Стоматологічну клініку, як пояснює начальниця управління охорони здоров’я, приєднують задля збільшення державного фінансування й зменшення навантаження на міський бюджет.

Разом із тим голова профспілки працівників міського перинатального центру Світлана Вінтонюк стверджує, що колектив її медзакладу не бачив документів про об’єднання, а всі три заклади (лікарня, дитяча лікарня та перинатальний центр) є установами, які самостійно забезпечують своє існування. Саме тому міський перинатальний центр вважає нераціональним долучати до кластеру стоматологічну поліклініку: “Ми вийшли з боргової ями й за пів року вигребли в плюси. Тоді для чого нам баласт? Стаціонарні послуги це стаціонарні, до чого тут стоматологія?

Окрім цього, каже Світлана Вінтонюк, у статуті кластеру не йдеться про акушерську допомогу. Його вимагають доопрацювати.

Алла Вацеба пояснює, що реорганізацію треба проводити від 2 до 6 місяців, проте закладу важливо закінчити її до грудня, щоби укласти контракти на новий рік вже як кластер. Також, за її словами, статут був надісланий у всі причетні медзаклади ще минулого тижня й доопрацьовувався керівниками. Також у статуті не прописано конкретних об’ємів допомоги, яку треба надавати.

Сьогодні міська рада не встигла ухвалити рішення, адже сесію закінчили достроково й перенесли засідання на понеділок, 31 липня.

Інформатор слідкує за ситуацією.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору