Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що треба вміти кожному цивільному в Україні, щоб вижити?

З початку повномасштабного вторгнення життя українців змінилось. Війна, яка триває, змусила кожного опанувати нові навички, але чи цього достатньо?  Щоб дійсно мати всі шанси на виживання  потрібно добре підготуватися.

Розповідає Інформатор з посиланням на допис військового Bohdan Zhe у соцмережах. Далі пряма мова автора.

Для кожного цивільного важливо знати та вміти наступне:

  • тактична медицина (насправді пригодиться сильно і в житті, прилітає зараз всюди, вміти надати собі чи комусь із близьких першу домедичну допомогу — безцінно, а назофарингіальна трубка має бути не просто неясним матюком);
  • вогнева підготовка — потримати в руках зброю, звикнути до пострілів, віддачі, почистити, побігати з гвинтівкою. Важливо розуміти, шо з великою ймовірністю, навіть потрапивши в лави ЗСУ, ви не зробите жодного пострілу в живу ціль. Тут багато залежатиме від посади;
  • тактика — трохи похолостити, побігати в групах, двійках, спробувати викопати собі окопчик, поповзати по землі в броніку. Тут всі види задоволень;
  • основи зв’язку — включити рацію, вибрати канал, відрізняти UHF від VHF, знати що варто казати в рацію, а що ні, бо вони в любому випадку прослуховуються. Якшо розберетесь, як вони шиються — взагалі топ (ноут + програма + файл + кабель);
  •  топографія — розбиратись по сторонах світу на карті, розуміти де ти і де ворог, щоб у випадку звалу з позицій не забігти до русні.

Сюди я б додав дрони — базові знання по коптерах: їх види, які для яких завдань, прошивки і де їх робити, як підключити, політати в нормальних умовах, політати в attitude mode, дізнатись про антени-підсилювачі — як на мене, то це вже стає теж базою.
Більш спеціалізовані знання, але їх можна здобувати вже. Ідея в тому, щоб мати якісь корисні навики для війни. Якшо ти вмієш тільки копати, то будеш тільки копати. Окрім того, такі знання сильно підвищують процент виживання.

Окрема велика, але цікава тема — FPV-дрони. Базовий навик — пілотування, топ-навик — вміти зібрати або хоча б поремонтувати. Можна почати з відео на Ютюбі, купити пульт і тренуватись у симуляторі на ноуті, далі вже пройти відповідні курси. На базі цього ви вже стаєте затребуваним спецом, далі зможете навчати бійців у підрозділі.

Для загального розвитку — дізнатись структуру армії, типи військ, якісь основні бригади, структуру бригад. Це дасть можливість скерувати себе в бажаному напрямку. Поговоріть зі знайомими бійцями з досвідом, зможуть трохи змалювати картину.
Ситуація на фронті стабільно складна. Вороги  за рік багато навчились, як і ми. Спочатку ми тішились тому, шо дроном за 500$ знищуємо їхню техніку за мільйони, тепер ситуація розвернулась у нашу сторону і ми думаєм, як від того захищатись. Виробництво камікадзе і баражуючих боєприпасів у них вже на нормальному потоці і ми це добряче відчуваємо.

У цілому, моє бачення таке: війна —  це наша спільна проблема, не маємо права не розбиратися в ній, не маємо права думати, шо хтось зробить шось за нас, не будемо повторювати помилок минулого. Вчимось, розбираємось, роздупляємось, стаємо сильніші, відстоюємо своє.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору