Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Храм у Крилосі отримав статус Патріаршого прокатедрального собору: як минула проща до 1125-ліття Галича | фоторепортаж

Сьогодні, 6 серпня, католики східного обряду вирушили на прощу до Крилоса, де знаходиться чудотворна ікона Матері Божої. Щорічна проща цьогоріч присвячена 1125-літтю від першої письмової згадки Галича.

Інформатор побував на Літургії.

Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Тут зібралися священнослужителі, ченці й черниці, а також чимало вірян.

Після Архиєрейської Літургії Блаженніший Святослав проголосив два декрети. Перший — про заснування в Крилосі Патріаршого двору: “Завдяки наполегливій праці архиєпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина це місце стало не тільки культурним, а й духовно-паломницьким центром. Щороку ми здійснюємо патріаршу прощу до стіп Богородиці, об’явленої в Крилоській чудотворній іконі. Осердям цього місця є храм Успіння Пресвятої Богородиці, збудований на фундаментах давньої катедри митрополитів Київських і Галицьких. Узявши до уваги історію та важливість давнього Галича не тільки для Івано-Франківської митрополії УГКЦ, а й для всієї нашої Церкви та українського народу, заслухавши думку архиєпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина (вх. № — 01/154 від 10 березня 2023 року Божого) та отримавши згоду 3 (74) сесії Постійного Синоду, який відбувся 8–10 березня 2023 року Божого, ми, владою нам даною, відповідно до припису канону 90 Кодексу канонів Східних Церков, засновуємо Патріарший двір у селі Крилос Галицької територіальної громади, осердям якого є храм Успіння Пресвятої Богородиці, та підпорядковуємо Верховному Архиєпископові УГКЦ у тому, що стосується управління дочасним майном та уряду осіб, закріплених за цим місцем і юридичною особою“.

Другий декрет закріпив за храмом Успіння Пресвятої Богородиці в Крилосі титул Патріаршого прокатедрального собору: “Для збільшення духовного добра вірних, заслухавши думку архиєпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина (вх. № — 01/154 від 10 березня 2023 року Божого) та отримавши згоду 3 (74) сесії Постійного Синоду, який відбувся 8–10 березня 2023 року Божого, зваживши на припис канону 1510 Кодексу канонів Східних Церков, ми, владою нам даною, з нагоди 1125-річчя давнього Галича надаємо храму Успіння Пресвятої Богородиці в с. Крилос титул Патріаршого прокатедрального собору з усіма правами, привілеями та обов’язками, властивими цьому статусу“.

Таким чином, Прокатедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці у Крилосі став другим за важливістю храмом УГКЦ. Першим є Патріарший собор Воскресіння Христового, що в Києві.

Яким був сьогодні Крилос — у фоторепортажі Інформатора:

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору