Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Куди нести раритетні видання у Франківську: бібліотека чи музей

У День книголюба ми дізналися, куди можна віднести старі чи раритетні книги в Івано-Франківську. Що приймає бібліотека й Літературний музей Прикарпаття?

Розповідає Інформатор.

В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці нам розповіли, що наразі книг є достатньо, проте за бажання можна подарувати видання. Тут приймають книги українською мовою, які були видані відносно нещодавно. Також це має бути актуальне видання, яке користуватиметься попитом серед читачів: художня література, наукові праці, науково-популярна література. Старі книги тут не приймають, проте можна звернутися до сільських бібліотек, які укомплектовані менше — можливо, ваша література підійде під запити локальних книгозбірень.

У Літературному музеї Прикарпаття ми поспілкувалися із завідувачем Володимиром Смирновим. “Ми приймаємо все, що є раритетне, що було видане в нашому регіоні, бо ми є Літературний музей Прикарпаття. Ми хотіли би мати і наші якісь раритетні видання, скажімо, коломийські, снятинські, інших наших регіонів нашої області й ми би хотіли мати і часописи, періодичні видання“, — каже пан Володимир.

Наразі музей не має можливості викуповувати видання у власників, проте радо приймає літературу в подарунок. Пан Володимир розповідає, що музей веде облік усіх благодійників, які поповнюють його фонд і цим сприяють науковій діяльності установи.

Раніше ми закуповували такі речі, люди нам приносили книжки, ось Желехівського словник нам принесли. Не знаю, чи є сьогодні на це кошти, думаю, що немає. Тому той, хто нам збирається принести книжку якусь на продаж, я думаю, що він буде розчарований. Але той, хто хоче подарувати, розчарований не буде. Нам дарують книги. Я згадую тих людей, які дарують нам гарні речі. Це і сімейні бібліотеки, і родинні реліквії. Ми таких людей записуємо, в нас є цілий реєстр таких людей, які безкоштовно приносять нам такі речі. Ми щороку, в кінці року робимо таку виставку, скажімо, виставка надходжень за 2023 рік. От що до нас прийшло в 2023 році — ми хочемо показати й ми показуємо ці речі. Ми називаємо прізвища цих людей, якщо вдається сфотографувати — фотографуємо цю людину й це якимось чином заохочує людей“, — розповідає завідувач музею.

Він додає, що насправді великою проблемою є продаж цінних видань за кордон. Якщо музей не має змоги придбати артефакт, людина продасть його перекупам — таким чином це видання практично втрачене для науковців, адже рідко коли можна відслідкувати, куди воно потрапило. В такому разі дуже добре, коли книгу купує порядний колекціонер в Україні.

Літературний музей Прикарпаття приймає видання, які були надруковані на теренах нашої області або ж стосуються Івано-Франківщини. Обмеження за періодом немає — науковцям стануть у пригоді як старі книги, газети та журнали, так і ті, які вийшли в цьому столітті. Кожне видання описується працівниками музею й надалі опрацьовується в процесі досліджень певного періоду чи творчості конкретного письменника. До прикладу, про перших десятьох членів Івано-Франківської організації Спілки письменників України науковці знають все. Сьогодні ж організація налічує понад 70 членів і дослідити ґрунтовно кожного майже неможливо.

Для того, щоби подарувати видання музею, достатньо просто принести його в сам музей. Він знаходиться за адресою вул. Богдана Лепкого, 27. Працює з вівторка по суботу, з 10.00 до 17.30 (13.00-14.00 — обідня перерва).

Читайте також: “Даруючи – збагачуємось”: мешканці Франківська подарували книги для обласної наукової бібліотеки на суму 20 тисяч грн

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору