Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що робити, якщо військовий зник безвісти?

На лінії фронту ситуація змінюється дуже швидко. Стається так, що військові губляться або потрапляють у полон. Тоді їх вважають безвісти зниклими. Що робити близьким військового?

Розповідає Інформатор з посиланням на волонтерське об’єднання “Vesta”.

Коли немає інформації про місцерозташування військового, його вважають безвісти зниклим. Що робити сім’ї  точно не варто?

Не шукайте самостійно через соцмережі. Не викладайте фото у формі. Особливо, не викладайте фото у формі. Людина може бути в полоні/опинитись в окупації, прикинувшись цивільним, і так ви тільки нашкодите.

Хто вас має повідомити, що ваша близька людина безвісти зникла?

За алгоритмом, про те, що військовий безвісти зниклий, має повідомити його військова частина ту людину, яку військовий вказав контактною особою. Це може бути мати, дружина, сестра, батько, повнолітні діти. Якщо цього не відбулось, то вам потрібно самостійно зателефонувати у військову частину, командиру або у Терцентром комплектування. Далі кровні родичі мають здати біологічний зразок для ДНК-тесту.

Уточнюємо, що поліція забов’язана повідомити про зникнення Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (так, у нас такий є), який уже вносить ці дані протягом доби до відповідного реєстру. Проте, краще перестрахуватися та зробити це самостійно. Зателефонуйте за номером: 0 800 339 247. Після отримання відповіді один з родичів військового пише заяву на ТЦК. Варто зазначити ким вам приходиться зниклий, за який обставин він зник та прохання перераховувати йому грошове забезпечення.

Що потрібно, щоб подати заяву?

  • Копії паспорту та військового квитка;
  • Посада/звання, військово-облікова спеціальність;
  • Номер військової частини, де проходив службу або ТЦК та СП, в який мобілізувався;
  • Дата зникнення; – Дата, час і спосіб останнього зв’язку;
  • Якщо відомо (від побратимів, наприклад) місце та обставини зникнення (під час бою в такому-то місці/під час розвідки там-то тощо);
  • ПІБ та контакти побратимів;
  • Фото та опис особливих прикмет (тату, шрами, родимки, пірсинг тощо);
  • Якщо є, фото чи відео, які підтверджують загибель або перебування в полоні.

Що відбувається далі?

Розшук за алгоритмом має відбуватися до встановлення його місцезнаходження, місця поховання або останків навіть у випадку визнання його загиблим через суд. До цього моменту родичі мають отримувати грошове забезпечення. Якщо під час розшуку встановлюється факт перебування в полоні, то треба звернутися до Національного інформаційного бюро, щоб ці наді теж внести у відповідний реєстр.

Також зараз працює Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який в тому числі займається питаннями обміну. Варто звернутися і туди.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору