Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Справи Майдану”: в Івано-Франківську відкрили виставку про розслідування подій Революції Гідності

Сьогодні, 12 серпня, в Музеї Небесної Сотні відкрили виставку “Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії”. 

На події побував Інформатор.

Виставка присвячена подіям Революції Гідності, зокрема тим, які сталися 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. Відвідувачі виставки мають змогу ознайомитися зі статистикою, хронологією та конкретними судовими рішеннями, які об’єднані терміном “справи Майдану”.

Ксенія Дворнікова, завідувачка відділу розвитку та комунікацій Національного музею Революції Гідності, розповідає, що виставку вже бачили жителі Києва, Львова й Збаража. “Примітно, що виставка відкривається у день народження Устима Голоднюка. Цьому Герою сьогодні виповнилося би 29 років. Устима Голоднюка пам’ятають дуже багато через його блакитну ООН-івську миротворчу каску й те, як Устим говорив про “тримаємо небо”. У суспільстві постать Устима Голоднюка і наймолодшого Героя Небесної Сотні з Прикарпаття, Романа Гурика, який загинув у 19 років, й інших Героїв Небесної Сотні, вони залишаються наскрізним каменем. Цього року ми будемо мати 10 років від початку Революції Гідності й, здавалося б, час минає, однак непокаране зло завжди повертається“, — каже Ксенія й додає, що для суспільства важливо знати, на якому етапі розслідування злочинів проти Майдану й скільки винних покарано.

Переосмислення буде тривати ще довго. Це процес складний, тривалий. Я б назвав це не переосмисленням, а перезавантаженням старої системи на нову. Музей у класичному розумінні свою роботу робить, але намагається і розширити свої функції. Ми збираємо зараз експонати з війни й коли вже було повномасштабне вторгнення, працювали як волонтерський хаб. Двері тут постійно відкриті й ми намагаємося зробити так, щоби пам’ять жила, щоб люди не забували“, — ділиться директор Музею Небесної Сотні Роман Бончук і каже, що кількість екскурсій у музеї зросла.

Мама Романа Гурика Ірина каже, що її син загинув недаремно: “Я знаю, якби зараз, най Бог милує, звичайно, але повторилися ті самі події, він би однозначно був там і я би його не втримала, це сто відсотків. Якщо би не Майдан, я знаю, що він був би на війні, тобто він би з Майдану одразу поїхав туди, як тільки ще був початок АТО. Багато людей кажуть, що війна почалася в 22 році. Для нашої сім’ї війна почалася в 13 році. Вона далі продовжується. В Києві могли б по іншому розвиватися події, якби вони тоді не встали й не пішли один за одним. Оцей вазон, отут малий сидів із щитом і він якраз повернув голову подивитися, чи хлопці підходять, і якраз пройшла куля“.

Переглянути виставку можна до 14 вересня. Проєкт створено Національним музеєм Революції Гідності разом з Офісом Генерального прокурора. В Івано-Франківську партнером проєкту є Музей Небесної Сотні.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору