Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Медовий спас. Які традиції були в наших предків

14 серпня відзначають Маковея – Медового Спаса, Спаса на воді, Першого Спаса. Які традиції на свято були в наших предків?

Повідомляє Інформатор.

У цей день вшановують пам’ять семи святих мучеників Маковеїв, які загинули в II столітті до н.е. за християнську віру. Як пише Олекса Воропай, колись у храмах люди освячували квіти, мак і воду. До церкви вдягалися святково й брали з собою чорнобривці, васильки, нагідки, достиглі головки маку. Після освячення їх зберігали до весни за образами. А навесні мак розсівали по городі. Сухі квіти на Благовіщення вплітали у коси дівчата – аби волосся не випадало. Дівчата, які зналися на чарах, святили й дикий мак. Мовляв, він діє проти чар, варто лише ним обсипати дім.

Був також звичай робити букет – “маковійку”. Збирали чорнобривці, настурції, руту-м’яту, васильки, нагідки, ромен-зілля тощо, додавали соняшник й перев’язували червоною стрічкою. Такий букет мав бути підв’язаним до сволока чи божниці й висіти рік.

На свято обрядовою їжею були “шуліки”, Коржі, поламані на дрібні шматочки, клали в макітру і заливали медом, розведеним з водою, та розтертим маком.

Олекса Воропай пише про звичай у Києві святити воду на Дніпро. Чоловіки приходили у козацькому одязі. Етнограф пише і про звичай купатися в річці хворих на пропасницю.

Валерій Войтович у книзі “Українська міфологія” згадує про те, що з Маковієм наставала пора качати мед. Саме тоді збирали і мак, бо саме тоді він мав магічні властивості. Наприклад. Деякі жінки кидали його у криницю – щоб викликати дощ. Худоба, яка поїсть мак, буде краще плодитися.

Цей день є початком Успенського посту.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору