Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Обмотали вибухівку плівкою: СБУ розповіли, як підривали Кримський міст

Спецслужби відкрили таємницю, як їм вдалося влаштувати вибух на Кримському мосту. Для цього вони використали 21 тонну гексогену, закамуфльованого у спеціальній плівці.

Розповідає Інформатор з посиланням на розповідь голови СБУ Василя Малюка в інтерв’ю журналу “NV”.

Щоб довезти вибухівку до мосту неушкодженою, її обмотали пакувальною плівкою. Вони підібрали її ідеальний розмір товщини, щоб сканери на пунктах пропуску росіян нічого не помітили. СБУ України вдалось обійти спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати. Таким чином вдалося підірвати міст 8 жовтня 2022 року.

“Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки людей! Росіяни “закрили” 22 людини — ув’язнили. Інкримінують їм усім спів­участь у терористичному акті. Хоча насправді вони займалися звичною для себе буденною справою. Це були звичайні російські контрабандисти”, — з усмішкою розповідає Малюк.

Розслідування росіяни проводили не довго, за 6 шість днів після атаки відправили в СІЗО 5 своїх же громадян. Кількість цих підозрюваних у співучасті з часом зросла. Малюк також додав, що в організації другої атаки на Кримський міст в липні 2023 року велику ролі зіграв офіцер на позивний “Хантер”: він створював морські дрони, які і підірвали “дорогу в пекло”.

СБУ створили дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе, які начинили вибухівкою. Вони зроблені з унікального матеріалу, непомітного для ворожих РЛС, конструкція яких передбачала три види управління і самознищення в разі необхідності.

Вперше їх випробували на кораблях російського Чорноморського флоту, коли восени минулого року атакували в Севастопольській бухті ракетні фрегати Адмірал Макаров і Адмірал Ессен. Останній після цієї спецоперації довгий час стояв у доці на ремонті.

Це дало розуміння, що дрони не можуть потопити великі судна. Пізніше вдалось збільшити кількість вибухівки до  850 кг гексогену, модернізувати систему управління безпілотниками. Так отримали новий зразок надводного “месника”, залучили до проєкту командувача ВМС Олексія Неїжпапу і почали планувати підрив Кримського мосту.

На дрони ще встановили два реактивні вогнемети підвищеної дальності Шмель-М і вони стали готові до виконання складних воєнних операцій.  Все почалось у середині липня 2022 року. СБУ випустили дрони на воду і направили їх на ціль.

“Дві ночі ми не спали — буквально щохвилини стежили за дронами. Ми перебували на такому драйві, що доводилося трохи заспокоювати хлопців, аби вони не гнали безпілотники”, — згадує Малюк і їм вдалось вдарити по опорі мосту. Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всередині була величезною. Скажу чесно: я молився, щоб усе вийшло. І коли дрон вибухнув, від радості “вибухнули” й ми”.

Важливо, що голова СБУ під час інтерв’ю кілька разів повторив, що ці операції готували сили України, і жодні іноземні спецслужби до них не причетні.

Так само Малюк уточнив, що Кримський міст — це законна мета для України. Наприклад, Женевські конвенції, що регламентують певні правила ведення воєн, не містять заборони атакувати такі об’єкти. А Кодекс Лібера — Інструкція з управління діючою армією США — визначив законною метою “перешкоджання шляхам і каналам руху, пересування або зв’язку”.

Своєю чергою Валерій Кондратюк, колишній очільник ГУР та екскерівник Служби зовнішньої розвідки, коментуючи дії колег із СБУ, запевняє: операції з мостом було проведено так, щоб завдати максимальних збитків Кремлю і зберегти хороші стосунки із західними партнерами.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору