Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Гідність або забуття”: у Франківську показали історичний блокбастер “Довбуш”

Сьогодні, 20 серпня, в кінотеатрі “Космос” відбувся допрем’єрний показ стрічки “Довбуш” за участі режисера, продюсера й акторів. Прем’єра стрічки запланована на День Незалежності України.

Інформатор відвідав захід.

Виробництво стрічки про Довбуша зайняло 5 років. Фільм був готовий ще минулого року, проте через повномасштабну війну з росією на великий екран його випускають у серпні 2023 року.

“Довбуш”, як розповідає режисер Олесь Санін, не є біографічним фільмом, хоч задля написання сценарію творча група вивчала історичні документи й консультувалася із фахівцями з історії цього регіону на початку XVIII століття. “Цей фільм — моя легенда про Довбуша“, — стверджує Олесь Санін і додає, що у Карпатах є чимало версій легенди про Олексу Довбуша й чи не кожна з них розпочинається словами “Моя прабабуся колись розповідала…

Олексій Гнатковський зіграв брата Олекси, Івана Довбуша. Він каже, що бачить у своєму героєві біблійну історію про священну жертву, яка зустрічається у різних формах протягом всієї світової історії. “Суспільство приймає героя коли він виконав свою місію. Допоки він виконує її, він священний“, — каже актор. Про свого героя до початку роботи над фільмом він не знав майже нічого. Іван, за його словами, дуже неоднозначний і цікавий персонаж, а академік Володимир Грабовецький, який був одним із консультантів і багато досліджував постать Довбуша, свого часу був викладачем Олексія, коли той здобував свою першу освіту на факультеті історії.

Вся історія моєї героїні — любов“, — ділиться Дар’я Плахтій, виконавиця ролі Марічки. В сцені, яка є в трейлері фільму, акторка бачить сучасних українок, чиї кохані пішли на війну. Мова йде про сцену, в якій Марічка просить Олексу забрати її з собою, коли той збирається до бою.

Зйомки проходили як на реальних локаціях, так і на кіностудії імені Довженка. Так, для зйомок звели з нуля п’ять локацій — фортецю біля Києва, колибу й інтер’єри замку Яблоновської, сироварню на Драгобраті й згарище церкви.

До виробництва залучили також партнерів із Польщі, США й Канади. Бюджет фільму склав 120 мільйонів гривень, що робить його наймасштабнішим українським фільмом на цей момент.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору