Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Глядачам буде незручно знаходитися в залі: у Івано-Франківську розповіли про нову виставу

Сьогодні, 25 серпня, в Івано-Франківську розкрили деталі нової вистави, над якою працювала всеукраїнська постановочна команда. Вона має назву “Підступність і кохання” і поставлена за мотивами міщанської трагедії німецького драматурга Фрідріха Шиллера.

Інформатор розповість для вас найцікавіше.

Постановка, за словами режисера Івана Уривського, триватиме півтори години. Історія про батьків і дітей. Постановник вважає, що сьогодні може бути кохання, а завтра – підступність, або навпаки:

“В назві є код цієї історії. Для мене дуже важливо, аби кожен момент мав вирішення в голові глядача. Є такий тип вистав, що буває інколи складно зрозуміти. У глядача є 10-15 хвилин, аби зрозуміти чи вистава його чи ні. Якщо він йде, то я вважаю, що це нормально.

Цікаво зустрітися з франківським глядачем. Сюди приїжджали мої улюблені режисери. Мені завжди вважався Франківськ прогресивним театральним містом. Тут у театрі відбуваються прогресивні речі”.

Іван Уривський є режисером Національного академічного драматичного театру ім. Франка, який розташований у Києві. Він також зазначає, що ця п’єcа буде компактнішою за оригінальний текст:

“Деякі сцени переставлені місцями. В пʼєсі дуже багато персонажів, вся дія відбувається в парнику. В цій виставі залишилися оригінальний текст, з яким актори мучаться. Ми так не розмовляємо в житті, але навмисне зберегли цей текст. Це частина концепції”.

Роман Луцький у виставі виконуватиме роль президента. Каже, що з хорошим режисером класно працювати:

“По-новому прочитується твори. Хороший режисер завжди віддає можливість принести актору щось своє”.

Роман зазначає, що словесні конструкції Шиллера важко тримати в голові. Актори їх вчать напам’ять, аби потім донести думку до глядача. Він також розповів про свого персонажа:

“Для мене образа президента – суцільна холодність. Що таке холодність батьків? Діти потім шукають любов, але мають багато небезпек. Це не є мій персональний досвід. В цьому персонажі я прочитав морозну холодність, яка потім дає свої наслідки”.

Генеральний директор та художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський радий, що відкриття ювілейного сезону відбудеться саме такою постановкою:

“Такої вистави з такою естетикою у нас немає у театрі. Це дуже класна і крута заявка. Команда досить потужна. Долучилися кращі актори театру. Я хочу, аби таких вистав в нашому театрі було багато. Не завжди глядацькій аудиторії буде комфортно знаходитися у залі. Це точно буде переломний сезон”.

Аби наживо побачити виставу, купуйте квитки на сайті або в касі драмтеатру. Прем’єра відбудеться в неділю, 27 серпня.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору