Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті показали, як добували сіль тисячу років тому

У Калуші на Домбровському кар’єрі відбулась історична реконструкція “Сплав солі”. Захід приурочили до 1125-річчю міста Галич. Містянам показали, як виварювали та транспортувалу калуську сіль.

Розповідає Інформатор з посиланням на Калуш Інформатор.

7 вересня у Калуші продемонстрували процес добування солі.

“Цими днями Галич відзначає 1125-ліття з часу першої згадки про місто. — каже генеральний директор Національного заповідника “Давній Галич” Володимир Олійник. — Серед таких заходів, які людям будуть цікаві — історична реконструкція “Сплав солі по Лімниці й Дністру”. Цього разу сплав починається із Калуша, де цю сіль випарюють, сортують, складають в мішки та відправляють на Галич. Завтра в Галичі її будуть зустрічати на середньовічному галицькому ринку: продавати, розподіляти і тому подібне — таке цікаве дводенне театралізоване дійство. Далі — середньовічна корабельня на лівому березі Дністра і посвята Князя Осмомисла на Галицький престол (15 вересня).”

“Минулого року ми просто цю сіль відправляли, а цього року тут відбувається фактично півторагодинне дійство”, — каже директор Національного заповідника.

“Галич просто так не збагачувався і не розвивався, він розвивався саме завдяки тому, що в ньому оподатковували ту сіль, яка видобувалася вище по течії Дністра. За це й збирали військо, охороняли ту сіль та доставляли. Звичайно, що ми звернулися до такої серйозної громади як Калуська, на теренах якої цю сіль видобували, щоб зробити партнерський захід. Вони тут демонстрували як цю сіль видобували, випарювали й тому подібне. А в Галичі — як її розподіляли, утримували військо та різні політичні аспекти навколо солі”, — додає Володимир Олійник.

“Це дуже потужна дата для України. Галич і його історія — це друга гілка державотворення після занепаду Київської Русі. Україна у своєму значенні була Галицько-Волинською державою з центром в Галичі. Тобто, якщо ми говоримо про свою самоідентичність, то однозначно маємо починати розповідь з історії про Галич. Зараз це центр ОТГ, але також — перлина Прикарпаття”, — каже генеральний директор Національного заповідника.

Глядачів перенесли на тисячу років назад, коли добування солі було одне з головних завдань для цього регіону.

Віталіна Костів

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору