Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Нестепний сморід. На Прикарпатті у ставку загинула риба

У Підгайчиках, що на Коломийщині, у ставку загинула риба. Біля водойми – нестепний сморід. Чому так трапилося і до чого тут завод, який виробляє соки?

Дізнавався Інформатор Коломия.

Біля ставка знаходяться школа і дитсадок. Близько третини водойми у коричневій плівці, видніється дохла риба. Нещодавно, 4 вересня, сюди приїжджали правоохоронці, Держпродспоживслужба, екологи. Їх викликали активісти села разом з головою громади Ігорем Мартинюком. Факт забруднення задокументували, а проби води і риби взяли на аналіз.

У забрудненні активісти запідозрили завод ТОВ “АЛ-Прут”, який займається виробництвом соків. Минулого року підприємство через суд зобов’язали сплатити 260 тис. грн за шкоду державі та довкіллю. До того ж недалеко від ставка протікає потічок, а там вода пахне яблуками.

Директор заводу “АЛ-Прут” Анатолій Далибожик провів екскурсію. Каже, що очисних споруд завод не має, мовляв, їх і не потрібно. Існує певна система очистки, яка дозволяє цілий день фільтрувати й повторно використовувати ту саму воду. Опісля її вивозять з виробництва. Жмих з яблук також вивозять на підприємство, яке займається біопаливом у Калуші.

“А вони не думають, чого така проблема постійно стається у вересні? Підприємство працює з серпня. Як тільки відновлюється навчання в школі, так зразу починаються такі речі зі ставком,” – припускає Анатолій Далибожик.

Зі слів голови громади Ігор Мартинюка, септики навчального закладу знаходяться набагато нижче ставка.

На території заводу журналісти помітили струмок, який втікає у потічок, де зафіксований запах яблук. А біля огорожі виробництва зустрічаємо септик, сморід від якого такий самий, як на озері. Однак ідентичний запах – не доказ.

Після візиту журналістів та активістів села Анатолій Далибожик пообіцяв виділити техніку та робочих, аби перекрити витік з колекторів до озера.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору