Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Як перевозити потягом кота, собаку або пташку?” — Укрзалізниця

Особам з інвалідністю, що мають порушення зору дозволяється провозити із собою собаку-поводиря без додаткової оплати (у вагонах всіх категорій). Іншим доведеться платити за перевезення тварин.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на всеукраїнську редакцію.

Укрзалізниця стала головним транспортом для українців, що подорожують всередині країни та за кордон ще на початку повномасштабного вторгнення рф та припинення пасажирського авіасполучення. Чимало людей зіткнулися із проблемою перевезення своїх улюблених тварин чи птахів. Що потрібно знати, щоб провезти тварин у потязі правильно?

ЯК ПЕРЕВОЗИТИ ПОТЯГОМ ДРІБНИХ ТВАРИН

В Україні діє наказ Міністерства інфраструктури України від 01.02.2019 №74 “Про затвердження Змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України”, яким уведено в дію нові умови перевезення живих тварин та птахів у пасажирських поїздах.

ФОТО: УКРЗАЛІЗНИЦЯ

Згідно із документом, пасажир може перевозити собак малих порід, котів, птахів тощо у вагонах усіх категорій орім “СВ” та “М”. А для цього потрібні спеціальні засоби: клітка, контейнер, ящик, місткість або тара жорсткої конструкції. У вагонах нічних поїздів їх ставлять на полиці (поруч з пасажиром) або під полицею. У вагонах із місцями для сидіння вони мають бути на руках у пасажира або під місцями для сидіння.

Щоб перевозити тварин у вагонах категорій “СВ” та “М” (вищого класу), доведеться викупити усі незайняті місця, а тварин розмістити у спеціальних засобах для перевезення.

Плата за перевезення собак, котів чи птахів при пасажирі у пасажирських вагонах оплачується за одну особину або місце за тарифом на перевезення багажу як за 20 кг. Оформлення перевезення у такому випадку здійснюється за багажною квитанцією.

“Вартість квитка на домашнього улюбленця – така сама, як і вартість квитка на багаж, документ зручно купувати в застосунку Укрзалізниці разом з придбанням квитків для себе. Якщо ви раптом забули придбати одразу – не хвилюйтесь, із черговим оновленням застосунку ми дали можливість докупити цей перевізний документ до вже придбаного квитка, не звертаючись для цього в касу”, — додають в Укрзалізниці.

ЯК ПЕРЕВОЗИТИ ПОТЯГОМ ВЕЛИКИХ СОБАК

Собак, які вищі ніж 45 см у холці за наявності намордника та повідка перевозять у окремому купе купейного вагона не більше двох особин. В такому випадку оплачується вартість проїзних документів за кількістю незайнятих місць у купе за повним тарифом (крім випадків, якщо цей пасажир — пільговик). Проте, якщо у перевізника немає можливості оформити в окремому купе — таке перевезення не дозволяється. Особам з інвалідністю із порушеннями зору дозволяється брати із собою собаку-поводиря у вагонах усіх категорій без додаткової оплати.

ЯК ПЕРЕВОЗИТИ ТВАРИН В ЕЛЕКТРИЧЦІ

У регіональних поїздах собак великих порід доведеться перевозити в крайніх тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом супровідника.

Дрібних тварин розміщують у спеціальних засобах для перевезення (не більше двох особин) на місцях, що призначені для ручної поклажі.

Дрібних кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів (не більше двох особин) перевозять у ящиках, корзинах, клітках або контейнерах із водонепроникним абсорбуючим дном (не більше одного місця ручної поклажі), розміщують на місцях ручної поклажі, на руках у пасажира або під місцями для сидіння.

Кури, індики, гуси, качки, цесарки, перепілки, голуби тощо перевозяться лише в загальних вагонах місцевих поїздів та в регіональних поїздах у спеціальних засобах для переміщення.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТВАРИН ПОТЯГОМ

Обов’язково потрібно мати ветеринарний документ для собак, дрібних тварин та кімнатних декоративних птахів.

Для подорожі по Україні:

  • візьміть ветеринарний документ;
  • купіть квиток на улюбленця;
  • тварину (тільки до 45 см) розмістіть в контейнері переносці на руках або на місці для ручної поклажі;
  • собак (вище 45 см в холці) можна перевозити тільки за умови викупу всіх місць в купе, в наморднику та з повідком (додатково купіть квиток на улюбленця).

Для тих, хто планує їхати до Польщі, Чехії, Словаччини чи Молдови:

  • візьміть ветеринарний документ міжнародного зразка;
  • візьміть дійсний міжнародний ветеринарний сертифікат про стан здоров’я тварини (його видає Держпродспоживслужба на держкордоні);
  • дрібну тварину можна перевозити у всіх поїздах без викупу місць;
  • велику собаку перевозьте у наморднику на жорсткому повідку за умови викупу всіх місць в купе.

“Дуже було б доречно змінити правила перевезення та дозволити подорожувати в Інтерсіті та вагоні Люкс. В Європі я вільно подорожую зі своїм пухнастим другом у всіх потягах, купуючи окремий квиток зазвичай за пів ціни. Як приклад, вартість всього купе на маршруті Перемишль-Київ, де 2 додаткових місця взагалі не потрібні”, — пропонує мандрівниця зі стажем Анна Островерхова.

Для подорожей до Угорщини, Австрії чи Румунії пам’ятайте, що:

  • обов’язкова наявність ветеринарного документа міжнародного зразка;
  • потрібно мати дійсний міжнародний ветеринарний сертифікат про стан здоров’я тварини (його видає Держпродспоживслужба на держкордоні);
  • дрібна тварина може подорожувати із власником у контейнері-переносці (для тварини — окремий квиток);
  • великих тварин або тварин без контейнера-переноски потрібно перевозити тільки в наморднику та на жорсткому повідку за умови викупу всіх місць в купе (купувати тварині окремий квиток при цьому все одно потрібно).

“Крім цього, в залежності від країни для вʼїзду з України з твариною ще можуть вимагатись наявність мікрочипу в тварини, діюча вакцинація від сказу, актуальний результат серологічного тесту для визначення антитіл до збудника сказу, документ, що тварина не представляє племінної цінності, сертифікат відповідності контейнеру для тварини стандартам IATA, свідоцтво ВЕТ-1 та інші документи. Їх перелік можна подивитись за посиланням https://dpss.gov.ua/…/vimogi-do-nekomercijnogo…”, — додають в “Укрзалізниці”.

Перед тим, як вирушати у подорож із тваринами за кордон, краще звернутись напряму до Держпродспоживслужби за уточненнями та повним переліком актуальних документів, що необхідні для виїзду з України в бажану країну та повернення додому.

“Уточнення щодо виїзду за кордон — ніякий ветеринар ДПСС на держкордоні вам не видасть сертифікат, бо під час перетину кордону поїздом такої можливості немає. ви маєте сідати у потяг вже з усіма документами. А Укрзалізниця могла б трошки краще інформувати про цей момент”, — додає пасажирка Єлизавета Наливайко.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору