Настав сезон гарбузів, а це означає, що час з них готувати смачнезні страви. З гарбуза можна приготувати все – запіканку, крем-суп, варення, додати у плов, пасту та інші страви.
Інформатор зібрав рецепти.
Плов у гарбузі
Вам потрібно:
- 1 середній круглий мускатний гарбуз
- 600-700 г свинячої лопатки чи ошийка
- 300 г рису
- 3 бутони гвоздики
- 2 палички кориці
- 1 ст. л. куркуми
- 2 лаврові листки
- 2 цибулини
- 1 головка часнику
- 4 ст. л. соняшникової олії
- 700-800 мл води
- сіль і перець
Гарбуз слід помити і висушити. Де стирчить хвостик, зрізаємо шапочку і вибираємо насіння. Стінки з м’якоттю слід теж акуратно зрізати, але так, щоб не пошкодити гарбуз. Стінки повинні бути завширшки 3-4 см. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями.
Свинину треба нарізати невеликими шматками. Цибулю обсмажуємо з 3-4 ст. л. соняшникової олії до м’якості і прозорості. Туди додаємо свинину, хай вони зарум’яниться. Кладемо спеції: 1 ст. л. куркуми, 2 палички кориці, 3-4 бутони гвоздики, 2 лаврових листки, сіль. Чистимо половину головки часника і пропускаємо через часникодавку.
До стави додаємо 300 г рису. Заливаємо 700-800 мл води. Тушкуємо 15 хвилин. Далі вміст пательні насипаємо у гарбуз і додаємо цілі зубчики часнику. Накриваємо шапкою гарбуза. Запікаємо за температури 180-200 градусів впродовж 1 години. Готово!
Рецепт гарбузових кексів
Вам потрібно:
- 150 г гарбуза
- 100 г борошна
80-100 г цукру - 2 шт. яйця
- 0,5 ч. л. меленої кориці
- 0,5 ч. л. розпушувача (не амонійного)
- 3 ст. л. соняшникової олії
- сіль
Як готувати, дивіться на відео:
Паста з грибами в гарбузі
Вам потрібно:
- Гарбуз – 1 штука, малий
- Спагеті – 125 г
- Печериці (або біли гриби) – 100 г
- 3 зубчики часнику
- Вершкове масло – 5 г
- Пармезан – 30 г
- Соняшникова олія – 1 ст. л.
- Вино (біле сухе) – 50 мл
- сіль та перець
Гарбуз миємо і витираємо, зрізаємо шапочку. Дістаємо насіння і м’якоть. Натираємо середину вершковим маслом, кладемо роздавлені ножем зубчики часнику. Запікаємо гарбуз впродовж 20 хв, температура – 180 градусів.
Далі переходимо до спагеті. Їх слід відварити у підсоленій воді. Гриби ріжемо невеликими шматками. На пательні розігріваємо олію і обсмажуємо розчавлений зубчик часнику протягом 30 секунд. Кладемо туди гриби, обсмажуємо. Додаємо вино, сіль, перець. туди ж – спагеті, мішаємо 1 хв. Викладаємо вміст пательні гарбуз, зверху посипаємо пармезаном.
Сирна запіканка з гарбузом
Вам потрібно:
- гарбуза – 500 г
- 2 яйця
- сир – 400 г
- 3 ст. л. цукру
- 2 ст. л. борошна
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 ч. л. ванільного цукру
- сіль
- 1 плитка шоколаду (за бажанням)
Як готувати, дивіться у відео:
Гарбузовий крем-суп з базиліком
Вам потрібно:
- 300 г гарбуза
- 1 морква
- 2 картоплини
- 1-2 гілочки базиліку
- гарбузове насіння до смаку
- 400-500 мл молока
- сіль та перець
Спершу слід почистити картоплю і моркву. Нарізаємо картоплю кубиками, моркву – напівкружальцями. Гарбуз очищуємо від шкірки та насіння, нарізаємо кубиками такими, як картоплю. Викладаємо овочі у каструлю, заливаємо молоком, аби закривало овочі. Солимо і перчимо. Доводимо до кипіння на великому вогні, зменшуємо вогонь, готуємо 25 хв.
Далі нам потрібно збити овочі у блендері. Густоту регулюємо молоком. Після цього суп треба ще раз прокип’ятити.
Готово! Розливаємо суп по тарілках, на кожну додаємо кілька листків базиліку.
Рецепти взяті із сайту Євгена Клопотенка.
До теми: З нього готують усе. За скільки у Франківську придбати гарбузи
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87