Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Щоб військові відчули себе людьми. Як волонтерка Ольга Жидкова з друзями допомагає захисникам

Ольга Жидкова – волонтерка з Івано-Франківська. Сама родом із Луганська, звідки переселилася у 2014 році у Сєвєродонецьк. 24 лютого 2022 року її життя повернулося, а у квітні вона опинилася в Івано-Франківську. Тут вона продовжила волонтерити й зібрала біля себе команду однодумців. Разом вони допомагають військовим. 

Розповідає Інформатор.

Ольга каже, вона звичайна жінка, яка опинилася в умовах війни. 24 лютого брат Ольги Андрій пішов у ТрО, а вона залишилася у Сєвєродонецьку і стала допомагати – годувати людей і військових.

“Я очолила штаб видачі гуманітарної допомоги і була там до 20 квітня. Я зрозуміла, що не можу бути пасивною. Ми, ВПО, які переїхали на Франківщину, маємо можливість впливати тут на суспільство. Ми інтегрувалися, нас прийняли, ми вдячні Івано-Франківську. Важко мені, легко? Нормально. Ми допомагає, розуміємо для кого і що робимо”.

Ольга згуртувала біля себе волонтерів, випадкові відсіялися, інші – залишилися, і всі разом працюють для перемоги. У її команді фотограф Олександр Плаксін, волонтерка Тетяна Жук, їх сестра Жанна Скорик, відома у Сєвєродонецьку волонтерка, голова Сєвєродонецької РВА Роман Власенко, його перший заступник Євген Жданов. Їх об’єднало розуміння того, що поодинці вони нічого не зроблять. Разом вони допомагають різним військовим адресно.

“Я приїхала (в Івано-Франківськ – ред.) і волонтери поселили мені на дачі. Я, мама, валіза і три коти. Ми одразу включилися в роботу, бо в кінці квітня проблем у хлопців (військових – ред.) було багато. Наприклад, ми шукали металічні горнята. Допомога від нас спершу була невелика, а потім у нас повірили. Ми зуміли довкола себе завертіти діяльність”. 

Одна з акцій волонтерів називалася “Зігрій долоні ЗСУ”, це був збір на хімічні обігрівачі для захисників. Волонтери найбільше в Україні зібрали і передали на фронт хімічних грілок. У межах акції фотограф Олександр Плаксін проводив благодійні фотосесії, Тетяна Жук робила свічки. Тоді волонтери зібрали 100 тисяч гривень за три дні. Зараз волонтери поставили собі планку вище і незабаром досягнуть мільйона. І це йде мова про донати грошима.

Навесні, коли потреба у грілках відпала, волонтери перейшли на оптику. Акція мала назву “Очі ЗСУ”. А зараз волонтери допомагають військовим усім, а особливо планшетами та бензопилами, зокрема, проводять різні розіграші. Наприклад, футболки з підписом Залужного. Слідкуйте за розіграшами на сторінці Ольги у фейсбуку.

“Ми перестали запитувати, куди і що дівають хлопці. Бо найголовніше запитання, чи вони живі”, – каже волонтерка.

Нещодавно Ольга виграла грант, придбала сушарку і почала сушити для військових різні смаколики – банани, помідори тощо. Хлопці в захваті.

У планах Ольги Жидкової та Олександра Плаксіна проєкт, ідея якого зародилася після відвідин терцентру в Лисці старших людей – переселенців.

“Ми побачили, що у тих погаслі очі. Коли вони зрозуміли, що ми прийшли до них, їхні очі загорілися. Вони відчули себе непокинутими. 30 хв, а така метаморфоза. Від наших людей, ВПО, на кладовищі залишається хрест з написом – ПІБ, дата народження і смерті. Їхнє життя – дефіс. Навіть без фото. Коли їх евакуйовують, у них нема фото. У них немає пам’яті. А такого не повинно бути. У цих мало часу, є тільки тут і зараз. Культурна спадщина Луганщини – не зруйновані будинки, а люди, які ще живі. Ми повинні зараз їх зберегти, бо без старших людей нема майбутнього. Ми можемо дати їй можливість пожити, привівши туди дітей”, – зауважує Ольга.

У планах не лише зробити фото старших людей, переселенців, але й створити сайт пошуку. Поки що волонтери не можуть знайти грошей на проєкт. Однак вони не опускають руки.

Також Ольга Жидкова – координаторка БФ “Восток SOS” на Прикарпатті. Вона облаштовує терцентри для евакуйованих маломобільних людей.

“У Калуші відкривають новий терцентр, його створювали на базі лікарні. Помістимо 60 людей. Врятованих 60 людей”. 

Акція “Очі ЗСУ”

Ольга каже, їм донять різні суми. Волонтерка ділить донати на кількісні і якісні. Наприклад, є знайомі, які пересилають 15-20 тис. грн, а одна жінка – 20 грн. Однак цінні всі донати, і волонтери вдячні кожному.

Волонтерська картка Ольги Жидкової:

Карта Монобанк: 5375411421816989

Долучайтеся! Військовим на передовій важливо відчути себе людьми, ми дякуємо волонтерам за їхню невтомну працю!

Всі світлини взяті зі сторінки Ольги Жидкової у фейсбуку. 

Читайте також: “Кожен був на своєму місці”: як волонтерили в ліцеї імені Романа Шухевича

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору