Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Це ослабить обороноздатність. Голови громад проти вилучення “військового” ПДФО

Сьогодні, 18 вересня, у Франківську пройшов брифінг голів прикарпатських громад щодо ідеї Мінфіну вилучити “військовий” податок на доходи фізичних осіб з місцевих бюджетів.

Повідомляє Інформатор.

Першим виступив виконавчий директор Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

“Кожна з громад допомагає військовим. Ефективність використання кошті на місцях дає свої результати, і військовослужбовці відчувають підтримку від органів місцевого самоврядування. Незважаючи на те, чи є військове ПДФО в громадах чи немає, громади допомагають військовим, спільно з волонтерами формують запити, які до них надходять. Ініціатива Кабміну говорить, аби кошти забрати від жовтня. Постановою, яка регламентувала видатки органів місцевого самоврядування № 590 фактично було дозволено будь-які видатки. Видатки, які сьогодні є в органах місцевого самоврядування, є правомірними і відповідними за вимог суспільства. Підсумовуючи, ми будемо схвалювати звернення, яке погоджене всіма головами територіальних громад Прикарпаття, до народних депутатів України, щодо реакції у Верховній Раді України на ініціативу Мінфіну вилучити з місцевих бюджетів кошти з військового ПДФО”, – зазначив він.

Бойовий медик Андрій Громадюк виступає проти того, аби у громад забирали ПДФО.

“Місто з волонтерами закривало багато наших потреб – автомобілі, медикаменти, дрони, старлінки… Якщо забрати кошти, ми оголосимо наш тил, бо наша громада завжди нам допомагає. Не буде коштів, і вони не зможуть цього робити”, – зауважив він.

Міський голова Руслан Марцінків озвучив три причини, які його непокоять через вказану ініціативу.

“Ворог підступний і йому вигідні внутрішні конфлікти. На мою думку, рішення забрати податок – ослабить обороноздатність наших міст. Без допомоги місцевих органів влади і волонтерів наше військо не втримало б ворога. Бо очікувати допомогу з центрального штабу чи Міноборони, дуже важко при існуючих запитах. Усі наші частини звертаються до органів місцевого самоврядування. Багато речей, які потрібні, непередбачені нормативними документами і купляються громадами. Наша громада витратила близько 300 млн на військових. Це соціальні допомоги, субвенції військовим частинам тощо. Допомога буде в рази менша, громади не зможуть так допомагати.

Громади виконують роль тилу. Громади стали тими, хто допомагає в реабілітація військових, медичній допомозі. Не один мільйон був витрачений медичні потреби для військових. Місцеві органи влади дофінансовують освіту і медицину, соціальні програми. Коли громади втратять кошти, ця допомога зменшиться. Ми звертаємося до Президента України, Верховної Ради знайти нормальний баланс між органами місцевого самоврядування і державною владою, і здійснювати фінансування військових та інших видатків, пов’язаних з війною”. 

Нагадаємо, 12 вересня Уряд зареєстрував у Верховній Раді України проєкт Закону “Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України”. Ним хочуть забрати з місцевих бюджетів “військового” ПДФО з 1 жовтня цього року по 31 грудня 2024 року. Бюджети територіальних громад  втратять 20 млрд грн уже цього року і 65 млрд грн наступного, пишуть Місцеві фінанси.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору