Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Шляхами Наталії Кобринської у Болехові” — історія про життя першої української феміністки

На Прикарпатті відкривають новий культурно-туристичний маршрут. Цей проєкт присвячений життю та діяльності відомої української письменниці Наталії Кобринській. Коли можна буде потрапити на екскурсію?

Розповідає Інформатор з посиланням на фейсбук-сторінку проєкту “Шляхами Наталії Кобринської у Болехові”.

Болехівська міська рада перемогла у конкурсному відборі проєктів Українського культурного фонду, тому вони вже почали реалізовувати свій проєкт.

Цей культурно-туристичний маршрут об’єднає 6 локацій, які пов’язані з життєвим шляхом письменниці та громадської діячки Наталії Кобринської. Організатори хочуть встановити інформаційні стенди на кожній локації, веб-сторінку маршруту, мапу, буклети та сувенірну продукцію.

Їхня мета — популяризація історії життя Наталії Кобринської у Болехові. Таким чином вони хочуть і збільшити кількість туристів у своєму місті.

Хто така Наталія Кобринська?

Наталію Кобринську можна сміливо назвати першою феміністкою України. Саме вона створила у 1884 році першу феміністичну організацію “Товариство руських жінок” і видала перший жіночий альманах “Перший вінок” у 1887-му. Вона вела за собою жінок та щиро вірила, що зможе змінити патріархальний устрій в народі. Проте не тільки цим вона цікава сучасним українцям.

Наталію Кобринську прозвали “Чорною пані”. А все через недовге щастя з коханим. Проживши менше 10 років у шлюбі з однодумцем та шляхетним чоловіком Теофілом Кобринським, вона у 27 років стає вдовою. Смерть коханого змінила мисткиню. Вона назавжди вдяглась у чорне і навіть відрізала коси та поклала йому у труну на похованні. Це все стало знаком вічної вірності.

Мисткиня походила з високо освіченої, культурної та люблячої сім’ї, тому після нещастя отримала підтримку батька та продовжила свій творчий шлях. Якою ще вона була — можна буде дізнатися під час екскурсії “Шляхами Наталії Кобринської у Болехові”.

5 найвідоміших українських феміністок: біографії, фото, діяльність | Vogue UA

Коли відбудеться відкриття проєкту?

Перші екскурсії відбудуться вже в жовтні. Вони будуть безкоштовними, тому не пропустіть!

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору