Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку Герою України Дмитру “Да Вінчі” Коцюбайлу

Сьогодні, 21 вересня, в Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку Герою України Дмитру «Да Вінчі» Коцюбайлу. Її встановли на фасаді профійного будівельного ліцею міста.

Інформатор був на відкритті і поділиться з вами деталями.

До ліцею прийшли рідні та друзі Героя. Також були присутні першокурсники, учні та випускники закладу.

Читайте до теми: У столиці України прощалися із загиблим Героєм “ДаВінчі”.

Після відкриття дошки її освятив отець Артемій Новіцький. Він додав, що воїн нікуди не відійшов, а залишився з нами:

“Благослови і освяти цю памʼятну дошку да вінчі, яку встановлено щоб памʼятати його добрі справи”.

Мати воїна Оксана Коцюбайло подякувала всім, хто прийшов.

“Дякую, що не забуваєте мого сина. Він є прикладом для наслідування. Він був легендарний воїн”, – додала мама Дмитра.

Також виступила й одногрупниця Героя. Вона розповіла, що одногрупники ніколи не забудуть Дмитра:

“В наших серцях він завжди залишиться хоробрим і щирим серцем. Ще під час навчання він казав, що піде на майдан. Він залишив ліцей і пішов. Він ставав хоробрішим. Здавалося, можуть загинути всі, тільки не він”.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків додав, що найближчої сесії міської ради Герою присвоять звання «Почесний Громадянин міста Івано-Франківська» посмертно:

“Ми шануємо і памʼятаємо. В місті є вулиця Коцюбайла, пам’ятна дошка. Памʼятаємо наших героїв”.

Інформатор публікує фото з відкриття:

Дмитро Іванович Коцюбайло (позивний «Да Вінчі») народився 1 листопада 1995 року у селі Задністрянське, нині Бурштинської громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області України. Він був нащадком воїнів Української повстанської армії. Навчався у Бовшівській загальноосвітній школі. Згодом вступив до будівельного ліцею в Івано-Франківську, де вчився на художника. Чоловік обрав позивний “Да-Вінчі” на честь  італійського художника та винахідника Леонардо да Вінчі.

Під час навчання Дмитро взяв участь у Революції гідності. Після Майдану 18-річним долучився до Добровольчого українського корпусу «Правого сектора». У 2014 році «Да Вінчі» важко поранили в ключицю. Згодом він повернувся до побратимів, брав участь у визволенні Карлівки, селища Піски, Авдіївки, а також у боях під Степанівкою, Са-вур-Могилою, Старогнатівкою, в обороні Донецького аеропорту. У складі Добровольчого українського корпусу Дмитро пройшов шлях до командира штурмової роти.

В 2017 році захисник отримав звання Народний герой, а у 2021 році президент України Володимир Зеленський присвоїв звання «Героя України» із врученням ордена «Золота зірка» командирові 1-ї окремої штурмової роти

З початком повномасштабного вторгнення Герой став на захист країни разом зі сформованим підрозділом «Вовки Да Вінчі». Він воюовав на Запорізькому напрямку, а згодом визволяв Донеччину.

Основним профілем підрозділу були штурмові дії, але також Дмитро був артилеристом. Його гаубиця при цьому була трофейною.

На жаль, загинув герой 7 березня 2023 року внаслідок осколкового поранення від обстрілу російськими «Градами», обороняючи Бахмут.

Вічна пам’ять і слава Герою!

Читайте також: У Бовшеві відкрили меморіальну дошку Дмитру Коцюбайлу.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору